Terug naar overzicht

‘Als vrouw moet je jezelf extra bewijzen’

Acht meiden verzamelen zich rond een tafel met sandwiches, tonijnsalade en kerstbrood. In een bevlogen openingswoord hamert docente Informatica Jolanda van Houten op het belang van meer vrouwen in technische studies. ‘Het gaat om de beeldvorming. Veel jonge meiden sluiten een bètastudie bij voorbaat uit, en daar moeten we vanaf. Jullie zijn de rolmodellen van de toekomst.’

‘Later kom je tussen de mannen terecht’

Tijdens de lunch discussieert vierdejaarsstudent Bedrijfskundige Informatica Linda met tweedejaars leerlingen Informatica Angelique Lamper en Sandy Snoeren. ‘Als ik vertel dat ik Informatica studeer, reageren de meeste mensen verrast. Dat verwachten ze meestal niet van een meisje,’ vertelt Snoeren. Lamper: ‘Later kom je ook tussen de mannen terecht. Ik denk dat je jezelf als vrouw extra moet bewijzen als je begint.’

Vrouwvriendelijke workshops

Docent Van Houten vindt dat jonge meisjes vroeger in aanraking moeten komen met techniek. Ook moeten de workshops ‘vrouwvriendelijker’ worden. Volgens Linda moet je meisjes anders benaderen. ‘De titel van een workshop mag niet de woorden Informatica of ICT bevatten, dat schrikt meiden af. Je kunt beter een cursus geven over de bedrijfsvoering van Zara en hierin ook ICT-aspecten behandelen. Op deze manier staan meisjes meer open voor zo’n onderwerp.’

‘Ik werk liever met jongens’

Linda is het enige meisje van haar klas. ‘Ik had dat voor mijn studie al een beetje verwacht. Bij het keuzevak Informatica op de middelbare school zat ik ook alleen tussen jongens.’ De studenten hebben geen problemen met hun mannelijke klasgenoten. Lampers: ‘Ik werk eigenlijk liever met jongens. Als je bijvoorbeeld met een groep meiden tweetallen moet maken, krijg je altijd gezeur over de vraag waarom je een ander niet hebt gekozen.’

Jongens klagen ook

Lampers denkt dat jongens het vervelender vinden dat er amper meisjes in hun klas zitten. Van Houten beaamt dit. ‘Zeker bij de vestiging in de Lovensdijkstraat klagen jongens over het gebrek aan meiden. Als deze kerels het gebouw aan de Hogeschoollaan binnenkomen, gaat er een hele nieuwe wereld voor hun open.’

Van Houten zal in de toekomst meer bijeenkomsten voor vrouwelijke bètastudenten organiseren. ‘Vertel aan je vriendinnen dat het vandaag gezellig was, en neem hen de volgende keer ook mee.’ [AvR]

De foto's zijn afkomstig van Steven Gerritsen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?