Terug naar overzicht

Lector: Veroordeelde pedofiel is te helpen

In het Cosa-project van het Expertisecentrum worden zedendelinquenten door acht vrijwilligers begeleid teruggebracht in de maatschappij, zodat ze niet meer in de fout gaan. Voor het project hebben het Expertisecentrum Veiligheid en Reclassering Nederland drie ton subsidie gehad van minister Hirsch Ballin van Justitie. ‘Het is een misverstand dat pedoseksuelen niet meer te genezen zijn’, zegt Vogelvang in de krant.

TBS-klinieken effectiever

In praktijk hebben zedendelinquenten het juist steeds moeilijker om terug te keren in de maatschappij. Denk aan de Eindhovense pedofiel Sytze van der V. en de Bossche Benno L., die onlangs de nieuwsrubrieken vulden. Volgens Vogelvang neemt de recidive echter al af. ‘Dat komt door de tbs-klinieken, waar de behandelingen een stuk effectiever zijn geworden.’

Speeltuinen bezoeken

Géén nieuwe slachtoffers is het credo van Cosa. De zedendaders die meedoen moeten onder ogen zien dat ze iets verschrikkelijks hebben gedaan. Wie blijft ontkennen, doet niet mee. Op elk willekeurig moment kan de officier van justitie de deelnemers terugsturen naar de gevangenis. ‘Als iemand bijvoorbeeld voor de derde keer een speeltuin bezoekt, terwijl hij weet dat dat niet mag.’ [EvG]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Eerste zedenproject start in december – 10-07-2009

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?