Terug naar overzicht

Regering volgende week voor de rechter

De zitting vindt plaats in Den Haag, op de internationale dag voor de rechten van de mens. De studenten en wetenschappers die de rechtszaak hebben aangespannen stellen dat de regel in strijd is met artikel 1 van de grondwet. Bovendien belemmert ze onderzoekers in hun werk en beperkt ze de studiekeuze van studenten.

In strijd met internationale verdragen 

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen steunt het verzet tegen de regel. In een brief aan minister Plasterk die de wetenschapsorganisatie begin dit jaar stuurde, noemde ze het besluit ‘onverdedigbaar’. Het uitsluiten op basis van nationaliteit is in strijd met internationale wetenschapsverdagen, zegt de KNAW, en is bovendien slecht voor de reputatie van Nederland. 

Screening 

Minister Plasterk zag vooralsnog geen reden om het besluit terug te draaien. ‘Er is niet één Iraanse student die zich heeft gemeld voor opleidingen waarin met nucleaire kennis wordt gewerkt’, zei hij vorig jaar. ‘Bovendien kunnen individuele studenten na een screening gewoon aan de slag.’ [IB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?