Terug naar overzicht

Studentenprotest neergeslagen in Iran


Universiteit omsingeld 

Op zeven december wordt in Iran de dood herdacht van drie studenten bij een anti-Amerikaanse demonstratie in 1953. De laatste jaren wordt de ‘Dag van de Student’ echter ook aangegrepen voor protestacties tegen het Iraanse regime, en om dat te voorkomen werd de universiteit van Teheran vandaag preventief omsingeld. Internationale journalisten kregen een werkverbod en moeten drie dagen thuisblijven, en de afgelopen week werden er tientallen leiders van de studentenbeweging gearresteerd. 

Internetverkeer plat 

De overheid zou geprobeerd hebben het internetverkeer plat te leggen, maar voorlopig regent het nog berichten van ooggetuigen op de sociale netwerksite Twitter. De conflicten tussen politie en studenten lopen hoog op, melden ze: volgens de laatste berichten worden studenten in elkaar geslagen en gebruikt de oproerpolitie traangas om de demonstranten uiteen te drijven. 

De NOS laat op haar website weten dat de Iraanse autoriteiten vanaf een overheidsgebouw met machinegeweren op betogers schieten.

Geen zin in ellende 

Wilma Schellevis van de Avans School of International Studies is gisteren teruggekomen uit Iran. ‘We hebben daar een aantal studenten geïnterviewd die bij Avans willen komen studeren.’ Van de huidige sfeer heeft Schellevis niets gemerkt. ‘Mensen die wij spraken, vroegen ons wel wanneer we naar huis gingen. Iedereen ging er vanuit dat er vandaag onrust zou uitbreken. Daarom gaven ze aan vandaag thuis te blijven omdat ze geen zin hadden in ellende.’ Met studenten heeft Schellevis het niet gehad over de politieke situatie in het land. 

De Avansmedewerker was verbaasd over de verwesterlijking van het land. ‘Je ziet daar net zoveel naaldhakken en strakke spijkerbroeken als hier. Maar alle vrouwen hebben wel een hoofddoek op. De mannen lopen er net zo bij als de mannen in Nederland.’

Cultuurschok 

Schellevis verwacht daarom ook niet dat Iraanse studenten in Nederland te maken krijgen met een cultuurschok. ‘Bovendien kennen velen van hen Nederland al. Bijvoorbeeld van gevluchte familieleden. Vooral het weer lijkt ze fantastisch.’ [AR, IB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?