Terug naar overzicht

Tien trends voor 2010

Het voorspellen van trends is nattevingerwerk, maar met een getrainde groep jonge trendwatchers denkt Trendport nu al te weten wat hip is in 2010.

De top tien:
1.    Infobesitas

De stortvloed aan informatie van tv, radio en internet wordt jongeren in 2010 teveel. De drang om altijd op de hoogte zijn van de actualiteiten leidt tot een nieuwe ziekte, infobesitas, waarbij een ongezonde en onverzadigbare honger naar informatie wordt ontwikkeld. Het medicijn tegen de verslaving is relativering; als het nieuws echt van belang is, ontvang je het toch wel.

2.    My Key

Stiekem met papa’s snelle bak de weg onveilig maken is in het nieuwe jaar verleden tijd, als het aan Ford ligt. De autofabrikant ontwikkelde My Key, een techniek die ouders de mogelijkheid biedt een snelheidsmaximum van 128 km/u in te stellen en het volume van de radio te begrenzen tot 44 procent.

3.    Project Natal

Microsoft komt met een tegenhanger van de Nintendo Wii: Project Natal, een systeem waarbij de gamer zijn lichaam als controller gebruikt. Waar de Wii zich op kinder- en familiespelen richt, ligt de focus van Project Natal op serieuze games. Microsoft doet nog erg geheimzinnig over het nieuwe systeem, waarvan de release in november 2010 wordt verwacht.

4.    Lichaamsafwijkingen

Opvallen doe je niet alleen met kleding, maar ook met je lichaam. Elfenoortjes zijn hip en tandentattoos worden onmisbaar. Ook Nederland experimenteert met fysieke rariteiten; Rotterdamse oogchirurgen ontwikkelden JewelEye, een minuscuul sieraad dat operatief in het oog wordt geplaatst.

5.    Zeeman-boxershorts

Björn Borg krijgt concurrentie uit een onverwachte hoek. De Zeeman brengt hun eigen kanariegele boxer op de markt. Voor het geld hoef je het niet te laten, je betaalt alleen €3,90 verzendkosten.

6.    Duurzame condooms

French Letter produceert fair trade condooms met het FSC-keurmerk. Het bedrijf verzekert dat de rubberboeren uit Zuid-Azië een eerlijke prijs ontvangen voor hun product.

7.    Social Network Breaks

Geen rookpauzes, maar Social Network Pauzes. En Hyves is passé, dus nodig je 416 vrienden uit voor Facebook.

8.    Kuiven

La Roux en Rihanna durfden het al in 2009, maar in het nieuwe jaar gaat ook de rest van de wereld overstag: de kuif komt terug.

9.    Taqwacore

Nederigheid naar Allah en snelle hardcore komen samen in een nieuwe genre: Moslimpunk.

10. Regiolect

Sinds de cursus Brabants van Draadstaal durven jongeren weer te laten horen waren hun wortels liggen. In 2010 spreek je een mengeling van dialect, straattaal en Nederland. [AvR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?