Terug naar overzicht

‘Wat wil de hbo-jurist zelf?’

In een interview op www.advocatie.nl geeft voormalig advocaat De Rooij een aantal voorlopige conclusies van haar proefschrift. De ondervraagde hbo-juristen geven aan dat hun opleiding goed aansluit op de arbeidsmarkt. Toch meldt 78 procent van de studenten zich aan voor een vervolgstudie, of is dit van plan dit te gaan doen na hun hbo-opleiding.

Jong afstuderen

Als mogelijke oorzaken noemt De Rooij het hogere startsalaris, 2000 euro bruto bij voor hbo-juristen en 2900 euro voor universitair geschoolde juristen, maar ook de relatief korte tijd om een Master te verwerven. ‘Studenten die van de havo komen zijn heel jong als ze afstuderen, zo rond de 21 jaar. Ze hoeven er dan nog maar twee jaar aan vast te plakken om hun Master te behalen.’

Traditionele wereld

‘Sommige grote advocatenkantoren hebben hbo-juristen in dienst. Banning advocaten heeft zelfs een nieuwe functie gecreëerd voor de hbo-jurist: advocaat-assistent. Dat kantoor is heel enthousiast over de hbo-rechtenopleiding. Maar andere advocatenkantoren hebben geen idee wat ze met een hbo-jurist moeten. De advocatuur is een heel traditionele wereld, ik verwacht niet dat dit snel zal veranderen,’ vertelt De Rooij in het interview. 

Stoer togabeeld

De docent waarschuwt dat slechts twaalf procent van de studenten uiteindelijk advocaat wordt. ‘Hbo-rechtenstudenten hebben vaak het stoere togabeeld voor ogen, terwijl we ze daar niet voor opleiden. Het juridische werkveld is veel breder dan alleen de advocatuur.’ [AvR]

Lees hier het volledige interview met Suzanne de Rooij op advocatie.nl

 

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Studenten sceptisch over HBO-Recht – 3 december 2009

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?