Terug naar overzicht

Zes minuten zwoegen voor onderzoek

De projectgroep Fysiotherapie kon uit tien onderwerpen kiezen. Het verband onderzoeken tussen longinhoud en conditie sprak hen het meest aan. Vrijwilligers ondergaan een blaastest en fietsen vervolgens zes minuten op een hometrainer. De studenten lezen tijdens de inspanningen regelmatig de hartslag af om te meten hoe het met de conditie gesteld is. 

Zoektocht

De opkomst valt nog wat tegen. Studente Wendy Traets blijft positief. ‘We zoeken vrijwilligers uit alle leeftijdsgroepen. Onze klasgenoten willen wel meehelpen, dus de categorie zestien tot twintig jaar is ruim vertegenwoordigd.’ Voor de andere leeftijdscategorieën heeft Traets haar hoop gevestigd op docenten. ‘Het is wel lastig vrijwilligers met de juiste leeftijd te vinden. Gelukkig hebben we van alle categorieën al een paar leraren gevonden.’ 

Kerngezond

Docent Wiesje Pulles schrikt als ze hoort dat ze zich eerst moet wegen, voor ze mag gaan fietsen. ‘Dat hadden jullie van tevoren wel even mogen zeggen!’ Na zes minuten zwoegen op de hometrainer, blijkt ze kerngezond. Als beloning krijgt ze partjes mandarijn en pepernoten. 

Zoveel mogelijk vrijwilligers

Na lang aandringen wordt een volgende vrijwilligster over de streep gehaald toch aan het onderzoek mee te werken. Bij de vragenlijst geeft ze aan longproblemen te hebben, waardoor ze niet binnen de doelgroep van het onderzoek valt. Studente Sabrina van Seeters blijft enthousiast verder zoeken naar docenten. ‘We hopen op zoveel mogelijk vrijwilligers. Dat zorgt voor de meest betrouwbare resultaten bij het onderzoek.’ [AvR]

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?