Terug naar overzicht

Aparte hbo-trajecten voor vwo’ers

In het Financieele Dagblad neemt Noorda een voorschot op de commissie die het stelsel van hoger onderwijs tegen het licht houdt. Het universitaire onderwijs wordt te massaal, vindt hij. ‘Het alternatief moet beter. Vroeger kozen veel meer vwo’ers voor het hbo. Dat is misschien wel veranderd, doordat het hbo veel meer verschillende vooropleidingen kent. Die mensen met verschillende achtergrond, van mbo tot vwo, worden allemaal bij elkaar gezet.’ Vwo’ers zouden bijvoorbeeld een driejarig traject kunnen volgen, in plaats van een vierjarige opleiding.

Sociaal leenstelsel 

Verder pleit Noorda ervoor de basisbeurs te vervangen door een sociaal leenstelsel. Een deel van het geld dat daarmee vrijkomt, kan worden gebruikt voor de tijdelijke bezuinigingen van het rijk en de rest voor investeringen in het hoger onderwijs. [BB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?