Terug naar overzicht

Bredase Cultuurprijzen voor kunstacademie

Bij de nominaties werd al duidelijk dat de kunstacademie minstens twee winnaars ging leveren. De zes genomineerden waren immers allemaal afkomstig van de AKV|St. Joost in Breda. Alleen de Gemeente Oeuvreprijs kon de academie nog mislopen, voor deze prijs werden immers geen nominaties bekendgemaakt.  

Internationale exposties

Tijdens de Cultuurnacht De Gemeente Oeuvreprijs ging naar beeldend kunstenares Carolein Smit. Haar vele internationale exposities waren de voornaamste reden voor de jury om de oud-student te kiezen. De kunst van Smit werd onder meer tentoongesteld door galerijen in New York, London en Sydney. De gewonnen prijs bedraagt een sculptuur in de vorm van een vlam en een geldbedrag van 7.500 euro.

Smit was erg verrast door de overwinning. Het geldbedrag gebruikt de oud-student om een nieuw boek te financieren. Volgens Smit kent Breda haar werk nog niet goed genoeg. ‘Terwijl er in Nederland volgens mij maar weinig kunstverzamelaars zijn die mijn naam niet kennen.’ Tot 11 april exposeert de kunstenaar in de Kunsthal in Rotterdam. ‘Als mensen echt willen zien wat ik doe, moeten ze daar eens komen kijken.’

Impuls aan kunstklimaat 

De Rabobank Cultuurprijs stimuleert maatschappelijk werk in de culturele sector. Winnaar Dennis Elbers geeft volgens de jury een bijzondere en vernieuwende impuls aan het professionele kunstklimaat in Breda. De voormalig student en huidig directeur van het Graphic Design Festival in Breda ontving een beeldje en een geldbedrag van 2.500 euro.

Bekende klanten

Studio Smack ontving de BoArte aanmoedigingsprijs. Het grafisch designbureau wordt gerund door oud-studenten Ton Meijdam, Thom Snels en Béla Zsigmond. VARA, VPRO en MTV Nederland maken geregeld gebruik van de diensten van Studio Smack. Door deze onderscheiding kunnen de ontwerpers 2.500 euro in de studio investeren. [AvR]

Bekijk hier een recente productie van Studio Smack:

Zie ook eerder artikel:

Alle nominaties Cultuurprijs voor Kunstacademie – 15 december 2009

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?