Terug naar overzicht

Crisis in bouwsector wordt nog erger

In de chique locatie, het hoofdkantoor van Van Lanschot Bankiers in Den Bosch, spreekt manager Alexandra van Kessel van Van Lanschot over de rol van de manager. Die moet meer rust bewaren en inlevingsvermogen hebben in deze lastige tijd. ‘Voordeel van de crisis is dat het een keerpunt is: de boel wordt opgeschud, er vinden sneller veranderingen plaats en er is meer ruimte voor creativiteit.’

Snel zakken vullen

De bonussen in het bedrijfsleven, met name bij ABN Amro, vallen volgens Kessels internationaal gezien mee. De Bossche VVD-wethouder Bert Pauli is het daar niet mee eens. ‘De tijd van de grote bonussen is voorbij. Dat vind ik zelfs als liberaal. Nederland was een land van snel zakken vullen en rijk worden. Het wordt een land van maatschappelijk verantwoord ondernemen en kwaliteit boven alles.’ 

Herstel kost jaren

Pauli heeft geen positief nieuws. ‘De crisis is nog niet voorbij. Het herstel in 2010 zal beperkt zijn. Dat kost jaren. We hebben veel jonge MKB-bedrijven in de stad, snelle groeiers. Maar er komen heel wat minder nieuwe bedrijven per jaar bij. Ook zijn er bijna twee keer zo veel bedrijfsopheffingen.’

De wethouder ziet ook de omzet in de horeca en de hotelsector dalen. En het aantal werklozen in zijn gemeente stijgt: 4.440 in 2009 tegenover 3.386 in 2008. Toch zijn de effecten van de crisis voor Den Bosch wat hem betreft niet bedreigend. ‘We zijn een sterke en financieel gezonde regio.’ 

Woningbouw dondert in elkaar

De bouwsector heeft het lastig, omdat de verkoop van nieuwbouwwoningen nagenoeg is stilgevallen. ‘Woningbouwprogramma’s donderen in elkaar.’ Pauli probeert woningverkoop te stimuleren met een crisispakket, door onder andere starterleningen.

‘De komende twee jaar wordt het voor ons nog veel erger’, reageert Marc Hoedemakers, algemeen directeur van aannemersbedrijf Hoedemakers en Zn. In Den Bosch zijn in 2009 ruim 1300 huizen gebouwd. Naar schatting zijn dat er dit jaar 750 en in 2011 slechts 400. Nu heeft hij nog niet veel last van de crisis. ‘Maar het is nog niet zeker waar het naartoe gaat en wat het betekent voor het bedrijf. Na 2011 krabbelt het hopelijk op.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?