Terug naar overzicht

Ervaringen Avans spreken Plasterk aan

André Gehring, adjunct-directeur van de Bossche Academie voor Management en Bestuur is druk bezig met het voorbereiden van zijn presentatie. De laptop staat klaar, laat de minister maar komen! Samen met student Rosalie van der Horst ontvangt hij onderwijsminister Ronald Plasterk bij zijn 'marktkraampje'. De markt gaat over de verschillende Associate degrees (Ad’s), tweejarige opleidingen die tussen het mbo- en hbo-diploma in zitten. 

Studenten vinden Ad pittig

Tijdens het rondje over de Ad-markt, in de Juridische Hogeschool Avans-Fontys in Tilburg, praat Plasterk vooral met studenten. De docenten staan er een beetje verloren bij en de presentatie van Gehring wordt overgeslagen. De ervaringen van student Van der Horst vindt de bewindsman veel interessanter. Ze vertelt dat ze voor dierenverzorgster heeft gestudeerd aan het mbo. Daarin zag ze geen carrière en ze ging werken in de administratie. Na de Ad Financiële Dienstverlening kan ze verder kijken.

Plasterk is onder de indruk. ‘Het spreekt de studenten aan dat het Ad een onderdeel van het hbo is’, merkt hij. ‘Behalve de onderwijsinstellingen vond ik het interessant dat studenten en werkgevers aangeven hoe het gaat. Van de studenten is me bijgebleven dat ze het pittig vonden en dat ze zijn gaan twijfelen om hun bachelor te halen.’

‘Ad is een hbo-opleiding’

Fontysvoorzitter Marcel Wintels had de gemoederen voor vandaag op scherp gezet met een opiniestuk in het Brabants Dagblad. Hij vindt dat het hbo geen goede plek is voor de Ad’s; er zou een aparte instelling moeten komen tussen het mbo en hbo. Dat bleef hij als een mantra herhalen. ‘Als je het Ad adopteert, groeit de diversiteit aan instroom. Moeten wij niet al onze energie steken in het verhogen van de kwaliteit van het hbo?’

Paul Rüpp, bestuursvoorzitter van Avans, kwam met een andere visie. ‘Het Ad om twijfelende mbo’ers over de streep te trekken, komt niet op gang. Uit het beroepenveld horen we dat het aanslaat en een toevoeging is.’ Om meer studenten na een Ad hun bachelor te laten halen, moeten de lessen volgens Rüpp in een hbo omgeving worden gegeven door hbo-docenten. ‘Het Ad is een hbo-opleiding.’

Les krijgen op hbo motiveert

Frans van Kalmthout, lid van de Raad van Bestuur van Avans, vindt ook dat het Ad niet onnodig ingewikkeld moet worden gemaakt. ‘Het buiten plaatsen van het Ad is volgens mij het slechtste van beide: dan is er geen contact met mbo of hbo. Die differentie maakt het alleen lastiger voor studenten. Laat ze gewoon met het hbo meelopen.’

De zorg van Wintels heeft Plasterk bereikt, maar de minister is het met Van Kalmthout eens. ‘We moeten niet zeggen er is mbo en hbo en niets tussenin. Het motiveert mbo’ers die de stap willen maken om les te krijgen op het hbo.’ [EvG]

Voor meer reacties: zie Punt07 die volgende week donderdag verschijnt.

Zie ook het filmpje:

 

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?