Terug naar overzicht

Kunstenaar kan niet leunen op subsidies

Tijdens de voorstelling wordt een catalogus gepresenteerd, waarin Van Soom een interview geeft over het zakelijke aspect van het kunstenaarschap. Hierin legt de beeldend kunstenaar de nadruk op de zelfstandigheid: ‘Ik vertel waar mijn salaris vandaan komt. Als kunstenaar kan je niet leunen op allerhande subsidies.’

Zakelijk aspect

Studenten van de AKV|St. Joost krijgen in het vierde studiejaar les over de zakelijke kant van het kunstenaarschap. ‘De ene student heeft daar meer interesse voor dan de ander.’ Toch mag dit onderdeel volgens Van Soom niet onderschat worden. ‘Je kunt in je atelier gaan zitten en jezelf kunstenaar noemen, maar er komt meer bij kijken. Zoals een netwerk onderhouden en het beheren van een website.’  

Onrealistisch beeld

Volgens Van Soom hebben sommige studenten geen realistisch beeld van een carrière als kunstenaar. ‘Hoeveel studenten slagen erin om een succesvol kunstenaar te worden? Niet veel, maar dat geeft niet. In het bedrijfsleven is altijd vraag naar creatieve mensen. Ik zou het alleen jammer vinden als studenten na hun opleiding als afwasser aan de slag gaan.’

Opening expositie

De voorstelling ‘Verwijlen in de hippocampus’ is het tweede deel van Uitgelicht. De kunstacademie wil met deze jaarlijkse tentoonstellingsreeks de beroepspraktijk van succesvolle docenten belichten. Iedereen is welkom om 21 januari vanaf 19.00 uur de opening van de expositie bij te wonen in de vestiging van AKV|St. Joost in Breda. [AvR]

De foto's zijn afkomstig van www.lukvansoom.nl.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?