Terug naar overzicht

Liever slecht dak dan geen dak

‘Vreselijk is het,’ zegt het bestuurslid van de SP-jongerengroep, die samen met studentenbond LSVb de verkiezing organiseert. ‘We krijgen steeds meer klachten, dit jaar zijn het er al een paar honderd. En er zitten heel erge bij, zoals die zaak in Utrecht. Het verhuren van kamers die niet beschikbaar zijn, blijkt trouwens wel vaker voor te komen.’

Huisbaas op de slaapkamer 

Hoge huurprijzen, onverklaarbare servicekosten en slecht onderhoud zijn populaire klachten: ‘Een kapotte douche die dan maar wordt dichtgespijkerd, een gaslek dat niet wordt gerepareerd of een verwarming die het nooit doet. Over intimidatie krijgen we ook veel klachten, een huisbaas die midden in de nacht op de slaapkamer staat bijvoorbeeld.’

Rood en de LSVb onderzoeken de klachten voordat ze begin februari een winnaar bekendmaken.’Op basis van één klacht reiken we geen prijs uit.’Er is een landelijke winnaar en er worden lokale prijzen toegekend. 

Woningnood neemt toe 

‘Het liefst willen we natuurlijk de verkiezing kunnen afschaffen’, zegt Gerrebrands. ‘Maar de woningnood blijft toenemen en dat werkt huisjesmelkers in de hand. Steeds vaker denken studenten: beter een slecht dak boven mijn hoofd, dan helemaal geen dak.’ [IB/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?