Terug naar overzicht

Met Facebook milieuvervuiling terugdringen

In 2015 gaan alle kinderen naar school en is de verspreiding van acties en malaria gestopt. Althans, dat zijn twee van de acht millenniumdoelen die 189 landen tien jaar geleden hebben opgesteld. Inmiddels is het 2010 en lijken de meeste doelstellingen nog ver weg. 

Global MediAid

Via het project Global MediAid werden CMD-studenten aangespoord mee te denken over de problemen. Elk groepje kreeg een land toegewezen en moest research plegen naar het grootste probleem onder de bevolking. Niet alleen via google, maar ook door middel van persoonlijk contact met de bevolking. De oplossingen werden vrijdag en zaterdag tentoongesteld in Breda. 

Vaccinaties doneren

De kraam van Jack Krielen springt in het oog. Een grote buis met blauw water en een landkaart met injectiespuiten wekken de aandacht van de bezoekers. Het terugdringen van kindersterfte in Afghanistan staat centraal. ‘Iedereen kent het land alleen als oorlogsgebied, maar ook kindersterfte is een enorm probleem. Eén op de vijf kinderen overlijdt voor ze zes jaar zijn geworden, vaak aan ziektes waar in Nederland iedereen voor wordt ingeënt. Geld doneren is risicovol vanwege de corrupte overheid. Als je vaccinaties opstuurt in plaats van geld, moeten ze de medicijnen wel gebruiken.’ 

Krielen wil zijn opvallende kraam in de winkelstraat van Breda vestigen, om aandacht te trekken van voorbijgangers. Als iemand een vaccinatiespuit doneert, komt er blauw water in de buis. Hoe voller de buis zit, hoe meer vaccinaties er zijn verzameld. ‘Misschien gaan we nog contact opnemen met een goed doel om ons idee te verwezenlijken. Eerst afwachten of ons project goed beoordeeld wordt.’

Facebook-applicatie

Christiaan Stenssen zet Facebook in bij het verminderen van CO2-uitstoot in de Verenigde Staten. Zijn groepje produceerde een applicatie die gebruikers stimuleert te carpoolen. Gebruikers voeren hun route in en komen in contact met mensen die dezelfde rit maken. ‘Je kan door het gebruik van Facebook zelf kiezen bij wie je in de auto stapt. Wil je carpoolen met een man of een vrouw, van welke leeftijd, en is roken een bezwaar? Je komt niet voor verrassingen te staan. Gebruikers werken mee aan een beter milieu en besparen benzinekosten. Onderweg kunnen ze werk inhalen en misschien ontstaat er wel een vriendschap uit de autorit.’

Aidsproblematiek

Voor Jeroen van de Klundert was het lastig om een millenniumdoel aan zijn land Nigeria te koppelen. ‘Het land kampt met zoveel problemen, elk millenniumdoel is van toepassing op Nigeria. We hebben uiteindelijk gekozen voor de aidsproblematiek, omdat hier veel misverstanden over zijn onder de bevolking. Sommige mensen geloven dat aids een kwade geest is die verdreven moet worden, terwijl anderen denken dat de ziekte met willekeurige antibiotica kan worden bestreden.’

Voorlichting

De student mikt op goede voorlichting aan kinderen. ‘Jonge kinderen zijn nog ‘clean’, zij hebben nog geen leugens gehoord. Door rollenspellen op basisscholen kan op de gevaren van bijvoorbeeld onhygiënische kappers worden gewezen.’ De CMD-student noemt zijn oplossing ‘haalbaar’. ‘Voorlichtingsboekjes en acteurs voor het rollenspel, meer is er niet nodig.’

Van de Klundert is door het project bewuster geworden van de wereldproblemen. ‘Ik heb er echt iets van geleerd. Ik denk trouwens niet dat alle millenniumdoelen in 2015 bereikt kunnen worden. In sommige landen misschien wel, maar zeker niet in Nigeria.’ De student hoopt dat ontwikkelingshulporganisaties zijn voorlichtingsprogramma gaan realiseren. [AvR]

Zie ook hier het bericht over de Global MediAid van vorig jaar:

Expositie tegen armoede en honger – 16 januari 2009 

Bekijk ook het filmpje van de expositie:

 

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?