Terug naar overzicht

Ontevredenheid over ov-chipkaart

Bij het oplaadpunt van Avans in Breda is het druk. Een groepje tweedejaarsstudenten Personeelsmanagement heeft hun chipkaart net geactiveerd. Nicole Noutenboom: ‘Het is fijn dat Avans een eigen oplaadpunt heeft. Er stond een lange rij, dus misschien was het beter geweest om meer oplaadapparaten te plaatsen.’ Ze is geen aanhanger van het nieuwe vervoersbewijs. ‘Het vorige systeem was een stuk makkelijker. Ik weet niet wat de voordelen van de chipkaart zijn.’

‘Onzinnig’

Ook Eemad El Fadili is sceptisch over de ov-chipkaart. ‘Ik vind het maar onzinnig. De studenten zijn niet goed ingelicht. Ik verwacht de komende weken veel chaos in het openbaar vervoer.’ Studiegenoot Leonard Bezemer denkt dat studenten niet het grootste slachtoffer zijn. ‘Voor ouderen is het nog veel onduidelijker. Wij hebben tenminste nog een informatiefolder ontvangen.’  

Activeren voor 1 februari

Vanaf 1 februari moet elke student in het bezit zijn van een geactiveerde ov-chipkaart. Tot die tijd mag er ook gereisd worden op vertoon van een ov-kaart van vorig jaar of een niet-geactiveerde chipkaart. Op 1 januari had 97 procent van de studenten de kaart ontvangen.

Door de drukte kunnen oplaadpunten ‘tijdelijk niet beschikbaar’ zijn, waarschuwt een woordvoerder van Studenten OV-chipkaart. Om alle ongeruste studenten verder te helpen is de bemanning van de telefonische service sinds vandaag verdrievoudigd. Toch worden lange wachttijden niet uitgesloten.

‘Straks mis ik mijn trein’

Ook in Den Bosch zijn de studenten kritisch op de ov-chipkaart. Zehra Gedik: ‘Deze kaart werkt heel onhandig. Ik moet nu telkens in- en uitchecken. Straks vergeet ik dit een keer, of mis ik mijn trein door lange rijen bij het incheckpunt.’ De tweedejaarsstudent Sociaal Pedagogische Hulpverlening behoort tot de kleine groep die hun pas al geactiveerd heeft. ‘Dat heb ik gisteren al gedaan, om de drukte voor te zijn. Anders had ik vandaag heel lang in de rij moeten staan.’

Veel regelwerk

Jeffrey Krijnen, tweedejaarsstudent Accountancy, heeft nog geen chipkaart. ‘Ik woon in België, waardoor het veel regelwerk is om de pas te krijgen. Gelukkig kan ik tot februari mijn ov-kaart van vorig jaar gebruiken.’ [AvR/CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?