Terug naar overzicht

Slaaptekort niet snel op te lossen

‘Als ik op zaterdag ben wezen stappen, kan ik nooit lang slapen. Ook al ben ik om zes uur ‘s nachts thuis, om tien uur ben ik altijd klaarwakker’, lacht Sabrina Alders eerstejaars Management Economie en Recht (MER) in Breda Doordeweeks probeert ze er wel op te letten dat ze acht uur slaap per nacht haalt. ‘Als ik dat niet doe, voel ik me echt niet lekker. Daarom ga ik al om tien uur ’s avonds naar bed als ik er de volgende dag vroeg uit moet.’

Onderzoek

Een chronisch slaaptekort kan volgens Amerikaans onderzoek niet in een korte periode ingehaald worden, zo meldt de website bijzijn. Testpersonen bleken onmiddellijk na het wakker worden normaal te functioneren, maar werden in het verdere verloop van de dag op steeds tragere reacties betrapt.

Uitslapen

René Dictus, eerstejaars MER-student, vindt het moeilijk om genoeg uren te slapen. ‘Ik woon niet in Breda, dus moet rond zes uur uit bed om het college van kwart voor negen te halen.’ Ook in het weekend moet hij vroeg op om zijn voetbalteam te trainen. Dictus wist al dat het inhalen van slaap in het weekend niet helpt. Tijdens de tentamenperiode is voldoende slaap helemaal belangrijk. ‘Toch sta ik vroeg op en leer ik lange dagen’, zegt Dictus. ‘Maar daarom ga ik dan in het weekend niet stappen.’ [ID]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?