Terug naar overzicht

‘Bijna alle Nederlanders werden president’

De wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door Dukenet, een netwerk van buitenlandse universiteiten en hogescholen. De editie van 2010 vond plaats in het Finse Seinäjoki, waar het ongelofelijk koud was volgens student Wessel Voets: ‘De gevoelstemperatuur lag rond de min 33 graden. Daarnaast had je maar één uur zonlicht per dag. Maar daar merkte ik eigenlijk weinig van omdat ik de hele dag binnenzat.’

Engels

Overdag draaide het namelijk om Markstrat, een simulatiespel waarbij de studenten een virtueel product in de markt moesten zetten. Studenten van verschillende nationaliteiten werden verdeeld over de groepen. ‘Het overleggen met elkaar was nog weleens lastig omdat alles in het Engels moest en niet iedereen dat even goed sprak,’ vertelt student Mirjam Stuurwold.

Zo waren er wel meer verschillen. In tegenstelling tot de andere nationaliteiten zeggen Nederlanders volgens Stuurwold wat ze denken: ‘Wij zijn heel straight forward. Dat zag je ook bij het kiezen van de groepsvoorzitters. Bijna alle Nederlandse studenten werden uiteindelijk president of vice-president.’

Speelrondes

Tijdens de verschillende speelrondes van het simulatiespel was het de bedoeling om  zoveel mogelijk winst te maken door het nemen van beslissingen. Het groepje van Voets hoorde niet bij de uiteindelijk winnaars: ‘De prijs bestond uit een houder voor visitekaartjes. Daar hoefde je het dus niet voor te doen, haha. Het ging vooral om de eer.’

Naast het simulatiespel stond de week in het teken van gezelligheid. Stuurwold: ‘We zijn vier avonden op stap geweest in Seinäjoki. Het klikte zo goed met iedereen. De volgende dag moest je je alleen wel weer om negen uur melden. Niet iedereen zat altijd even wakker op de universiteit, maar over het algemeen ging het wel goed.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?