Terug naar overzicht

‘De horeca in Breda moet diverser’

Bijlsma, zesde op de kieslijst, doet ook mee aan het debat dat Punt vanavond organiseert in samenwerking met BredaVandaag.

Wat doet de PvdA om het studentenleven in Breda te verbeteren?

‘Investeren in kwaliteitsonderwijs is een van onze belangrijkste speerpunten, en vooral de doorstroom tussen de verschillende niveaus. Het mbo moet beter aansluiten op het hbo, er moeten meer stageplekken komen en het onderwijs moet beter aansluiten op arbeidsmarkt en bedrijfsleven. Verder vind ik dat de stijgende lijn van het verbeterde cultuuraanbod voortgezet moet worden. En de nieuwe gemeentelijke sporthal moet er zo snel mogelijk komen. Een grote gemeente als Breda kan niet zonder eigen sporthal!’

Waarom moeten studenten op jou stemmen?

‘Omdat ik veel feeling heb met jonge mensen, wat hen bezighoudt en beweegt, meer dan iemand van achter in de vijftig. Nog niet zo lang geleden was ik zelf nog student in Breda. Ik weet hoe moeilijk het nu is voor jonge mensen om een baan en woonruimte te vinden. Er is ook veel ellende geweest rondom de horecasluitingstijden in Breda, die afgelopen jaar weer zijn verruimd. Ik ben vóór verruiming, omdat er dan meer diversiteit ontstaat in de horeca, maar ook de veiligheid verbetert.’

Wat is het ‘hottest item’ bij de verkiezingen in Breda?

‘Ik zou zeggen de FMO, het Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling. Vanwege de bezuinigingen staat dat onder druk. Het fonds is bedoeld voor projecten die vanuit Bredanaars zelf worden opgezet en aangedragen. Ieder goed plan, ook vanuit studenten, kan aanspraak maken op geld uit het fonds. De PvdA wil dat dit idee in principe blijft bestaan: Bredanaars moeten participeren.’

Denk je dat je in de gemeenteraad komt?

‘Als het even meezit wel. De PvdA zit nu met elf mensen in de Bredase raad, plus twee wethouders, dus ik sta zeker op een verkiesbare plaats. Ik heb enorm veel zin om in de raad plaats te gaan nemen. Het zou de eerste keer zijn, dus dat is wel even spannend. De oude PvdA-raadsleden blijven de nieuwelingen wel ondersteunen waar nodig. De PvdA is een voorstander van vernieuwing en vooral van verjonging in de raad. Dat zie je aan onze kieslijst.’

Wil je uiteindelijk de landelijke politiek in?

‘Op dit moment heb ik nog geen ambities voor de landelijke politiek, het idee van een landelijk publiek figuur zijn schrikt me nog een beetje af. Maar zeg nooit nooit. Hoe langer ik met politiek en de PvdA bezig ben, hoe leuker ik het vind. Voorlopig stort ik me helemaal op de lokale politiek in Breda. Juist omdat ik in mijn werk voor ontwikkelingshulporganisatie Cordaid echt op afstand bezig ben, wil ik in de politiek op dit moment graag dichtbij het vuur zitten.’ [LJ]

Dit is deel 4 in een serie interviews. Ga naar dossier verkiezingen voor een volledig overzicht. 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?