Terug naar overzicht

‘De overheid kan veel effectiever werken’

Geers staat zesde op de kieslijst van de VVD in Den Bosch.

Waarom pas jij bij de VVD?

‘De VVD staat voor persoonlijke vrijheid en eigen verantwoordelijkheid. Nederlanders moeten niet alles afschuiven op de overheid. Daar kan ik mij volledig in vinden. Al op jonge leeftijd wist ik dat de VVD mijn partij is. Politici als Hans van Baalen en Fred Teeven zeggen waar het op staat en komen met duidelijke oplossingen.’

Waarom kiest Den Bosch voor Ralph Geers?

‘Ik ben een jong en fris gezicht. Bovendien heb ik geen last van oud zeer. Ook vanuit mijn studie Bestuurskunde kan ik voor een frisse wind zorgen, ik heb een andere invalshoek dan politici uit het bedrijfsleven. De partij heeft vertrouwen in mij, anders hadden ze me niet als nieuwkomer meteen op plek zes gezet. Ik richt me op jongeren, een doelgroep die voor kandidaten van veertig jaar moeilijk bereikbaar is. De VVD strijdt voor voldoende woonruimte voor jongeren en een gunstig klimaat voor bedrijven die hbo-studenten werk aanbieden.’

Waar kan er bezuinigd worden?

‘De overheid kan veel efficiënter werken. Het aantal ambtenaren kan omlaag en er moeten minder regeltjes komen. Zo is laatst in een gemeenteraadsvergadering de vergunningsplicht afgeschaft voor het omhakken van bomen op eigen terrein. Heel goed, laat mensen lekker zelf bepalen of ze hun boompje laten staan. Sommige overheidsprojecten hebben geen kans van slagen, zoals straatcoaches voor probleemjeugd. Daar moeten we vanaf.’

Denk je dat je in de gemeenteraad terecht komt?

‘Op dit moment heeft de VVD vijf zetels in de raad en levert de partij ook een wethouder. De nummer één van de lijst schuift door als wethouder, dus als we weer vijf zetels behalen zit ik in de raad. Vijf zetels is het laagste scenario waar we rekening mee houden, we denken zelf dat zes of zeven zetels realistisch is. Als je naar de landelijke trend kijkt, zie je gunstige voortekenen. Zo heeft de PvdA het zwaar en doet de PVV niet mee in Den Bosch. Wij hopen dat die stemmen onze kant op komen.’

Zijn je verplichtingen voor de raad te combineren met je studie?

‘Dat denk ik wel. Het raadswerk vindt plaats in de avond. Overdag werk ik aan mijn studie, dus ik verwacht niet dat de combinatie veel moeite kost. Mijn resultaten op school zijn goed en ik hoef daar niet zoveel voor te doen.’ [AvR]

Dit is deel 3 in een serie interviews. Ga naar dossier verkiezingen voor een volledig overzicht.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?