Terug naar overzicht

Duurzame energiebronnen in beeld


Wind of zon?

Christiaan Cloet, vierdejaarsstudent Mechatronica in Breda, en Thomas Mattheij, vierdejaarsstudent Milieukunde in Breda, kwamen elkaar tegen bij de minor ‘Sustainable Development’. Samen met drie buitenlandse studenten kregen zij de groepsopdracht om een energiepotentiekaart te maken voor de provincie Noord-Brabant.

‘Die kaarten bestaan nog maar weinig, en zeker niet in detail’, vertelt Christiaan. ‘Voor heel Noord-Brabant hebben wij per gemeente of regio in beeld gebracht wat daar mogelijk is aan duurzame energiewinning. We hebben diverse potentiële bronnen op een rijtje gezet, van zonne-energie tot biomassa.’

Interesse

Daar kwamen een aantal interessante conclusies uit. ‘We hebben duidelijk in beeld gebracht dat in het noordwesten van onze provincie meer gebruik gemaakt zou kunnen worden van windenergie. En rond Eindhoven en Den Bosch kun je veel energie halen uit geothermie, warmte uit de grond.’

De energiepotentiekaart van de Avansstudenten kan direct ingezet worden om nieuw beleid op te baseren rondom energievoorziening. ‘Er is al interesse getoond voor onze kaart vanuit diverse gemeenten en vanuit de provincie Noord-Brabant’, aldus een trotse Christiaan.

In de race

Met hun energiepotentiekaart zijn Christiaan en Thomas nu in de race voor de GasTerra Transitie Jaarprijs 2010. Voor het tweede jaar organiseert aardgasonderneming GasTerra deze wedstrijd voor hogeschoolstudenten. Zij moeten concepten bedenken of uitvoeren die leiden tot een duurzamere energievoorziening.

Christiaan: ‘Wij gaan voor de hoofdprijs van 50.000 euro! Het geld kan goed gebruikt worden om meer energiepotentiekaarten te maken. Het kopen van de gegevens om deze kaarten te kunnen maken is erg duur.’

Er kan nog tot 17 maart op de website van de GasTerra Transitie Jaarprijs 2010 gestemd worden op het beste idee onder de acht finalisten. Op 18 maart wordt de jaarwinnaar bekendgemaakt. [LJ]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Avansstudenten maken kans op 50.000 euro 23-2-2010

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?