Terug naar overzicht

Inzetten op betere studentenhuisvesting

Vos is gemeenteraadslid en staat op een tweede plaats op de kieslijst. Hij is een van de deelnemers aan het debat dat Punt organiseert in samenwerking met BredaVandaag.nl.  

Wat doet jouw partij om het studentenleven in jouw stad te verbeteren?

‘We hebben de horecasluitingstijd verruimd van twee naar vier uur. Wat ons betreft gaan we die helemaal vrijgeven zodat kroegeigenaren zelf beslissen hoe laat ze willen sluiten. Daardoor wordt het uitgaansleven diverser. Een ander punt is studentenhuisvesting. Er is een Breda niet zozeer een tekort aan studentenkamers, maar wel aan zelfstandige kamers met een eigen douche en keuken. Daar moeten we meer op inzetten. Tenslotte de aansluiting op het nachtnet. Mede door onze steun is die er gekomen, nu willen het uitbreiden naar zeven dagen in de week. Overigens vind ik Breda nu al een echte studentenstad en leuker dan Tilburg. Dat zoveel studenten na hun studie in Breda blijven wonen zegt wat dat betreft al genoeg.’

Waarom heb je voor D66 gekozen?

‘Ik vind persoonlijke vrijheden het allerbelangrijkst. De overheid mag zich niet bemoeien met hoe mensen hun leven invullen. D66 komt op voor de individuele vrijheid. Bijvoorbeeld de adoptiewet voor homoparen, maar ook de winkeltijdenwet die verruimd moet worden. Bovendien willen we investeren in onderwijs en innovatie en zijn we pro Europa. Ik denk dat we met een sterk Europa beter in staat zijn onze welvaart te behouden dan alleen als Nederland.’

Is dat nu echt leuk, in de gemeenteraad zitten?

‘Ja, je leert de stad op een geweldige manier kennen. Het is een verrijking van je leven omdat je in aanraking komt met een zeer diverse groep mensen. Van oud-bisschop Muskens tot de authentieke bewoners van Tuinzigt. De eindeloos lange raadsvergaderingen zijn minder leuk. Op sommige onderwerpen kun je niet meer dan twee tot drie meningen hebben. Niet ieder raadslid moet dan zijn eigen zegje willen doen.’

Wat moet er écht anders in jouw stad?

‘De gemeente moet nog veel meer doen aan onderwijs. Als gemeentebestuur moeten we het oprichten van masters middels subsidies veel actiever ondersteunen. En neem het basisonderwijs. Er zijn in de stad tientallen noodlokalen, waar kinderen in slechte omstandigheden les krijgen. Dat moet beter.’

Wat is het belangrijkste onderwerp bij de verkiezingen in jouw stad?

‘Er is niet echt een dominant thema. Maar als ik iets moet noemen dan zijn het de openingstijden van winkels en kroegen. Wij vinden dat die ruimer moeten zijn. Dat winkels ook op zondag open kunnen. Een ander punt is het coffeeshopbeleid. Gaan we die sluiten net als in Roosendaal en Bergen Op Zoom? D66 vindt dat ze open moeten blijven.’ [AR]

Dit is deel 1 in een serie interviews. Ga naar dossier verkiezingen voor een volledig overzicht.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?