Terug naar overzicht

Jongeren mogen zelf festivals opzetten

Wat doet GroenLinks om het studentenleven in Den Bosch te verbeteren?

‘GroenLinks is bij uitstek een partij voor jongeren. Kijk maar naar wat we de afgelopen jaren in Den Bosch voor elkaar hebben gekregen. We staan voor goed onderwijs, uitgaan en vervoer. En voor groen in de stad, want daar hebben studenten ook behoefte aan. Ook is GroenLinks een van de weinige partijen die investeert in cultuur voor de jeugd. Denk aan de doe-gelden, een initiatief van ons dat we zeker willen houden. Doe-gelden kun je als student aanvragen als je een plan hebt. Dat wordt beoordeeld en dan krijg je een bedrag en begeleiding om het uit te voeren. Zo worden jongeren gestimuleerd om zelf iets te doen, zoals het Be There festival te organiseren. Ook willen we meer stageplekken creëren voor mbo en hbo.’

Waarom moeten mensen op jou stemmen?

‘Ik denk dat ik een toegevoegde waarde ben in de raad, omdat ik jong ben. Ik ben student geweest op Avans en heb ook veel op het Koning Willem I College rondgelopen. Ik weet wat er leeft, studenten denken vooral: wat is er te doen? Daarom willen we investeren in cultuur en ook de horeca aanpakken, zoals het vrijgeven van de sluitingstijden. Dan komt niet iedereen om twee uur ’s nachts op straat waardoor er vechtpartijen ontstaan.’

Wat is voor jou het ‘hottest item’ bij de Bossche verkiezingen?

‘Er is niet echt één belangrijkste item. Het gaat in verschillende wijken over verschillende onderwerpen. De parkeergarage aan de Hekellaan uitbreiden is wel veel in het nieuws. Wij zijn daarvoor, want om auto’s goed uit het centrum te kunnen weren heb je een parkeergarage nodig. Maar wat ons betreft komt iedereen met de fiets of de trein naar de stad.’

Lijkt je dat nu leuk werk, in de gemeenteraad?

‘Niet zozeer leuk, als wel belangrijk. Je beslist in de raad over de dingen waar de mensen mee zitten. Onderwerpen die spelen bij mensen in je eigen omgeving. Het is heel waardevol om daar je zegje over te kunnen doen. ’

Waar kan op bezuinigd worden wat jou betreft?

‘Het worden vier belangrijke jaren. Twintig procent moet er bezuinigd gaan worden. Maar juist dan moet je in elk geval in jongeren blijven investeren en in de bereikbaarheid van de stad. Je kunt al heel slim bezuinigen door al dat geld niet in een pand te steken voor jongerencultuur, maar de jongeren zelf het geld te geven en hen iets te laten doen. Wil je investeren in stenen of in het doel dat je wilt bereiken?’ [EvG]

Ufuk is door Campus TV ook gevolgd voor zijn campagne. Bekijk hier het filmpje.

Dit is deel 5 in een serie interviews. Ga naar dossier verkiezingen voor een volledig overzicht. 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?