Terug naar overzicht

Krimp gezondheidsopleidingen, AGZ groeit

‘De afgelopen twee jaar hebben wij alleen maar groei gezien in onze instroomcijfers’, zegt Ingeborg Janssen Reinen, adjunct-directeur van de AGZ. Deze groei heeft deels te maken met de start van de opleiding Verpleegkunde in Den Bosch in 2008. Dit collegejaar zijn tachtig eerstejaars in Den Bosch begonnen. Het jaar daarvoor startten 47 studenten.

Werkgelegenheid

In Breda begonnen dit jaar vijftien studenten minder aan de opleiding Verpleegkunde (145 in 2008). Bij Fysiotherapie in Breda stroomden dit jaar door de verhoogde numerus fixus 180 studenten in, terwijl 440 studenten zich hadden aangemeld.  

Janssen Reinen kan zich niet voorstellen dat landelijk gezien steeds minder studenten voor gezondheidsopleidingen kiezen: ‘Met een opleiding in de zorg kies je voor zekerheid. De recessie draagt dan ook bij aan onze groei. Onze studenten weten dat ze in de toekomst in ieder geval werk hebben.’

Dit blijkt ook uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht dat in dagblad Trouw gepubliceerd werd: In 2014 ben je in de zorg of in het onderwijs zeker van een baan. Hbo-verpleegkunde staat zodoende op de tweede plaats in de top tien van opleidingen met de beste kans op een goede baan. [ID]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Eerstejaars kiezen sociale opleidingen – 02-02-2010

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?