Terug naar overzicht

Leidinggeven met een roze cowboyhoed op


Paardenfluisteraar

De minor, die voor de vierde keer wordt gegeven vanuit de Academie voor Marketing en Business Management (AMBM) in Breda, trekt studenten uit alle richtingen. Ter introductie streken zij neer in Loon op Zand om elkaar te leren kennen. Daar werden zij verrast door de komst van een paardenfluisteraar, die paarden naar haar kan laten luisteren door bepaalde armbewegingen te maken en door de juiste lichaamshouding.

Vier studenten mochten de techniek in de praktijk uitproberen. Een daarvan was Bob Roovers, derdejaars Technische Bedrijfskunde in Tilburg: ‘Ik had een touw vast en moest bepaalde armbewegingen maken, snel of juist langzaam, om het paard te laten draaien of lopen of laten rennen. In het begin negeerde het beest mij compleet, maar de uitdaging was juist om de aandacht te trekken.’

Vertrouwen winnen

Klaas van der Veeken, derdejaars Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek in Breda, had voor de gelegenheid een roze cowboyhoed opgezet: ‘Ik moest echt het vertrouwen winnen van het paard, dat helemaal los liep in de ring. Best spannend. In mijn hoofd moest ik de knop omzetten: “Ik ben de baas over dit paard”.

Bram Willemen, derdejaarsstudent Chemie in Breda, keek vanaf de kant toe: ‘Eerst waren we nog cynisch. Het paard was van de paardenfluisteraar zelf en we dachten dat die het een paar trucjes had geleerd. Maar toen werd er een paard van stal gehaald dat net nieuw was in de manege en ook die wist de paardenfluisteraar op een gegeven moment haar wil op te leggen.’

Niet domweg commanderen

Derdejaars Fysiotherapie Kelly Otto: ‘De eerste indruk was heel belangrijk. Je hoeft niet groot of breed te zijn, maar je moet de leiding over het paard nemen en dat ook helemaal uitstralen. Zoals een kudde paarden in het wild ook naar een leider luistert.’

AMBM-docent Marijn Mulders, die zelf twee paarden heeft, begeleidde het introductiekamp: ‘De studenten waren erg enthousiast. Leidinggeven is niet domweg commanderen. Sommigen van deze studenten willen later een eigen onderneming leiden en tegenwoordig moet je tactisch zijn om iets van iemand gedaan te krijgen. Ze moeten leren bepaalde technieken toe te passen en een zekere houding te hebben om iets voor elkaar te krijgen.’ [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?