Terug naar overzicht

Meer moeite met studieboek door internet

Dat stelt de Britse onderzoeker David Nicholas die jarenlang onderzoek deed naar internetgedrag. De hersenen en denkpatronen van de generatie studenten die is opgegroeid met internet nemen volgens Nicholas nieuwe structuren aan. Ze zijn gewend om veel heen en weer te klikken tussen verschillende websites en kunnen zich daardoor minder goed concentreren op informatie afkomstig uit één bron, zoals een studieboek.

Steeds meer problemen 

De bevindingen van Nicholas kwamen zaterdag aan de orde in een documentaire op de BBC. De Daily Telegraph schrijft er vrijdag al over. Volgens de wetenschapper verandert internet onze manier van denken. Toekomstige generaties zullen steeds meer problemen krijgen met lineaire bezigheden als het lezen of het schrijven van een lange tekst. Wel worden we beter in ‘associatief’ denken.

Een Britse hoogleraar politicologie aan de universiteit van Cambridge zegt in de documentaire dat hij studenten tegenwoordig harder hoort klagen als ze een dik boek moeten lezen dan vijf of tien jaar geleden. [BL/HOP] 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?