Terug naar overzicht

Minder geld naar grote prestigeprojecten

Spekkers staat vijfde op de kieslijst van de SP en doet ook mee aan het debat dat Punt woensdag organiseert in samenwerking met BredaVandaag.

Wat doet de SP om het studentenleven in Breda te verbeteren?

‘Wij zijn voor betere studentenhuisvesting. Breda is een echte studentenstad, maar er is een groot tekort aan betaalbare kamers. De particuliere sector is duur, huisjesmelkers profiteren van de woningnood van studenten. Studenten moeten antikraak kunnen wonen zonder van de ene op de andere dag op straat te worden gezet. Persoonlijk ben ik ook een voorstander van kraken. Verder vindt de SP dat de horecasluitingstijden moeten worden vrijgegeven. En iedere student heeft recht op gratis openbaar vervoer en een goede verbinding van de bussen en treinen.’

Waarom heb je voor de SP gekozen?

‘Omdat het in mijn ogen de enige echte linkse en sociale partij is. De peilers en de overwegingen van de SP, die passen helemaal bij mij en de manier waarop ik mijn leven leid. Het is een levenswijze: solidariteit, gelijkwaardigheid en menswaardigheid. De SP bezuinigt per definitie niet op zaken als onderwijs, veiligheid en welzijn; en houdt daar als enige linkse partij ook aan vast.’

Wat moet er helemaal anders in Breda?

‘We moeten stoppen met de schaalvergroting en terug gaan naar het buurtniveau, want daar is waar het gebeurt. Of het nou gaat om welzijn of onderwijs, schaalvergroting is niet goed. En Breda moet stoppen met het in de verkoop doen van het openbaar vervoer, huisvesting, de nutsbedrijven, de zorg. Neem je verantwoordelijkheid als stad en haal die voorzieningen terug, in eigen beheer.’

Waar kan in Breda op bezuinigd worden?

‘Op grote prestigeprojecten waar slechts kleine groepen mensen van profiteren. Neem nou Chassé: dat vangt jaarlijks 4 miljoen euro steun van de gemeente. En ondertussen wordt er bezuinigd op welzijn. Het Chassé zou met de helft minder subsidie afkunnen, dan wordt een theaterkaartje hooguit een euro duurder. Het geld dat je dan overhoudt zou de SP veel liever steken in amateurkunst, zoals kleinschalig theater, en amateursport.’

Denk je dat je in de gemeenteraad komt?

‘Dat is moeilijk om te zeggen. De kans is in ieder geval groot dat ik als commissielid aan de slag kan. Maar ik ben meer een mens van de straat. Ik zou met veel plezier in de gemeenteraad plaatsnemen, maar de raad is niet de enige plek waar het qua politiek gebeurt. Na al die jaren van het volgen van de Bredase raad heb ik één ding wel geleerd: het is soms gewoon een slecht toneelstuk, waar weinig democratie te vinden is.’ [LJ]

Dit is deel 2 in een serie interviews. Ga naar dossier verkiezingen voor een volledig overzicht.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?