Terug naar overzicht

Rotterdamse straatcultuur in beeld

Tijdens zijn verhuizing naar Rotterdam raakte Dekkers gefascineerd door de jeugd van de stad. ‘Jongeren zijn enorm vrij. Ze hebben veel mogelijkheden en hoeven zich nog niet druk te maken zaken als een hypotheek. Daarnaast heb ik door het project de stad een stuk beter leren kennen.’

Medewerking

Voor hij de eerste foto maakte, stelde hij een lijst op van verschillende straatculturen die hij wilde belichten. Vervolgens ging de fotograaf de straat op om jongeren aan te spreken. ‘Ik benaderde iedereen op dezelfde manier. De meesten reageerden positief als ik hen aansprak. Zo’n dertig procent van hen wilde meewerken aan het project. Jongeren uit de hoogste sociale klasse waren het moeilijkste te vinden. Hoe minder mensen hebben, hoe makkelijker ze te benaderen zijn.’

Persoonlijke foto’s

Dekkers zocht specifiek naar jongens en meisjes die naast bluf en levenslust ook een zekere kwetsbaarheid uitstralen. Hij fotografeerde ze thuis of op hun hangplek. Als een kandidaat mee wilde werken, vroeg de fotograaf een telefoonnummer om een afspraak te maken. ‘Soms liepen we meteen naar hun huis om de foto te schieten, maar meestal werd de ontmoeting telefonisch geregeld.’ Lachend: ‘Ik denk dat er inmiddels zeker drie Mohammed A.’s  in mijn telefoonlijst staan.

Groot publiek bereiken

In eerste instantie werden de foto’s in een galerij tentoongesteld. ‘Dat vond ik niet zo boeiend, ik wilde een groter publiek bereiken. Het is mijn bedoeling om zoveel mogelijk jongeren met mijn foto’s te laten kennismaken. Daarom is de prijs van het boek ook behoorlijk laag [24,95 euro], zelfs nog onder de kostprijs.’

Typisch Rotterdams wil Dekkers de foto’s niet noemen. Volgens de fotograaf had een fotoserie in Amsterdam of Utrecht soortgelijke portretten opgeleverd. Toch blijft hij gefascineerd door het leven in de grote stad. Voor zijn volgende project wil de oud-student de jongerencultuur in Antwerpen belichten. ‘Maar dat is nog niet helemaal rond.’ [AvR]

 

Wil je Dekkers’ fotoboek Up bestellen of ben je benieuwd naar andere foto’s? Klik dan hier.

 

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?