Terug naar overzicht

Studenten surfen vaak onveilig

Dat blijkt uit onderzoek van SURFnet, dat ict-diensten voor het hoger onderwijs levert. Op tijd een backup maken doen studenten zelden, spam gooien ze weg zonder het te melden bij de systeembeheerder en regelmatig stinken ze in mailtjes waarin ze naar persoonlijke gegevens wordt gevraagd, het zogenoemde phishing. Ook vergeten ze vaak hun beeldscherm te vergrendelen als ze even niet achter hun computer zitten.

Laksheid 

Onwetendheid is niet het probleem, laksheid speelt een grotere rol. ‘Waarschijnlijk moet er eerst iets mis gaan voordat studenten hun computerbeveiliging beter op orde brengen’, zegt een woordvoerder van SURFnet. ‘Als je scriptie waar je maanden aan hebt gewerkt ineens kwijt is, leer je wel om op tijd backups te maken.’

Medewerkers van universiteiten en hogescholen hebben hun zaakjes beter op orde dan studenten. Zij maken vaker melding van spam, phishing en bedreigingen op internet. 

Campagne 

SURFnet voerde het onderzoek uit in het kader van een speciale  campagne om studenten en medewerkers in het hoger onderwijs te wijzen op het belang van computerbeveiliging. [BL/HOP]  

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?