Terug naar overzicht

Zondagse tegenslag

Zachtjes stap ik uit bed en begin mij klaar te maken voor de wedstrijd die straks gespeeld moet worden. Mijn tas staat al ingepakt dus loop ik naar de keuken waar ik een stevig ontbijt voor mezelf klaarmaak.

Als ik drie kwartier later in de auto stap voel ik mij wakker en ben er helemaal klaar voor. Ik heb er zin in.

Eenmaal aangekomen op het ietwat besneeuwde sportpark ben ik mij nog steeds niet bewust van het nieuws dat mijn dag zal ruïneren. Ik heb nog geen kans gehad om goedemorgen te zeggen tegen het barpersoneel of ik hoor dat alle wedstrijden van die dag zijn afgelast.

Voor niks ben ik gisteravond zo vroeg naar bed gegaan, terwijl vrienden het tot diep in de nacht gezellig hebben gehad. Voor niks heb ik gehoor gegeven aan mijn wekker en voor niks heb ik een kwartier in de auto gezeten.

Waarom raakte deze tegenslag mij zo? Ik had immers een onverwacht vrije middag, waar ik normaal gesproken juist blij mee zou zijn. Was het minder erg geweest als ik geen zin had gehad in deze wedstrijd? Kortom, wat zijn de prognostische factoren voor het verwerken van een tegenslag?

Als ik een tentamen heb, waarvan ik sterk betwijfel of ik competent genoeg ben en ik haal het niet, kan ik al snel zeggen: ‘Ach, volgende keer beter. Ik moet gewoon nog wat meer oefenen’. Haal ik daarentegen een tentamen niet en was ik ervan overtuigd dat het een 8 zou worden, kan ik dagen in een dip zitten en twijfel ik spontaan aan alles wat ik doe. Is het beter om altijd van het slechtste uit te gaan zodat het meevalt? Is het altijd ‘nee heb je, ja kun je krijgen?’.

Op deze manier kunnen tegenslagen voorkomen worden. Maar  niet alle tegenslagen kun je zien aankomen. Is het dan een oplossing om iedere ochtend te verwachten dat er die dag een tegenslag kan komen? Ik denk dat alle verzekeringen dan antidepressiva aan hun basispakket kunnen toevoegen.

Ik draai het liever om en vier iedere meevaller, zodat ik een zogenaamde relativeer-buffer opbouw waaruit ik kan compenseren. Want ach, met een paar trainingen extra maken we zelfs misschien meer kans om te winnen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?