Terug naar overzicht

‘Den Bosch moet veiligste gemeente worden’

Wat moet er écht anders in Den Bosch?

‘Den Bosch staat in de top vijf van steden met de meeste criminaliteit. Mensen krijgen hierdoor een verkeerd beeld van de stad. Vooral fietsendiefstal en kleine inbraken vinden steeds vaker plaats. Dat moet aangepakt worden. Mensen moeten zich veilig voelen in Den Bosch. Als het aan mij ligt wordt dit de veiligste gemeente van Nederland.’

Wat is je speerpunt?

‘Naast het aanpakken van criminaliteit vind ik het belangrijk dat jongeren meer bij de politiek worden betrokken. Als partij moet je luisteren naar de samenleving en jongeren maken daar onderdeel van uit. Zo pleiten sommige politieke partijen in Den Bosch al acht jaar voor een cultureel jongerencentrum. Maar ik vraag me af wie van de jongeren hier in godsnaam op zit te wachten.’

Wat is het ‘hottest item’ bij de verkiezingen in Den Bosch?

‘Bezuinigingen. Alle partijen willen van elkaar weten waarop er moet worden bezuinigd. Je kunt nu eenmaal niet overal geld aan uitgeven, dus je moet bepaalde prioriteiten stellen. Wat mij betreft kan er bezuinigd worden op het Theater aan de Parade. Daar is de komende vier jaar in ieder geval geen geld voor. Een jongerencentrum hoeft er voor mij niet te komen en ik zie de plannen voor een grote parkeergarage aan de Hekellaan ook niet zitten. De eerste zes jaar wordt die niet winstgevend en ik verwacht dat het voor veel verkeersoverlast gaat zorgen.’

Wil je uiteindelijk de landelijke politiek in?

‘Nee. In Den Bosch valt er nog te discussiëren en kun je je mening overbrengen. De politieke partijen staan open voor elkaars ideeën. Als je naar de Tweede Kamer kijkt, zie je een ander uiterste. Daar denken de partijen niet meer met elkaar mee. Dat trekt me niet. Ik vind het belangrijker om op te komen voor de lokale mensen, bij wie ik dichtbij sta.’

Is dat nu echt leuk, in de gemeenteraad zitten?

‘Ik heb er nog nooit in gezeten. Dus eerlijk gezegd weet ik dat niet. Het zal vast niet altijd leuk zijn. Je komt natuurlijk op voor je eigen standpunten en kunt daardoor niet iedereen te vriend houden. Dat is misschien minder positief, maar je moet wel achter je eigen ideeën blijven staan. Ik hou wel van discussiëren. Bovendien lijkt het me wel leuk om de jongeren te vertegenwoordigen. Maar goed, het zal spannend worden of ik word gekozen. Ik sta op plaats vier. Bij de vorige verkiezingen had Leefbaar Den Bosch/Rosmalen tweeënhalve zetel en ik verwacht dat we er dit jaar drie of vier halen.’ [CT]

Dit is deel 12 in een serie interviews. Ga naar dossier verkiezingen voor een volledig overzicht. 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?