Terug naar overzicht

‘Ik begrijp dat ze er een hekel aan hebben’

‘Studenten ontwikkelen zich, maar niet alleen door uit een boek te leren. Er zit ergens verborgen kennis,’ legt Geenen uit. ‘Iedereen maakt misschien wel honderd beslissingen op een dag, meestal onbewust. Maar soms is het belangrijk om hier bij stil te staan. Bij sommige ervaringen is het belangrijk om te beseffen waarom je een bepaalde keuze maakt, zodat je hier van leert.’

Gereedschap

Het is in een notendop de omschrijving van reflecteren, een fenomeen waar vooral studenten Social Work mee worden geconfronteerd. Geenen: ‘Onze studenten krijgen te maken met cliënten die kampen met de meest uiteenlopende problemen. In het bieden van hulp fungeer jij zelf als instrument. En dat moet je door middel van reflecteren af en toe nakijken, zoals een timmerman zijn gereedschap regelmatig inspecteert.’

Reflecteren is in de wereld van zorg en welzijn een belangrijke competentie. Geenen was dan ook verbaasd dat er slechts één boek bestaat over dit onderwerp: ‘Iedereen vindt het superbelangrijk, maar er is bitter weinig over geschreven. En het enige boek dat reflecteren behandelt, is ook nog eens vrij basic, omdat het bedoeld is voor propedeusestudenten.’

Reflectieverslag

Reden genoeg voor Geenen om onder de titel Reflecteren, Leren van je ervaringen als sociale professional zelf een boek te schrijven. Daarin legt de docent uit waarom reflecteren zo belangrijk is en hoe je dit het beste kunt aanpakken. ‘Ik geef daarnaast praktische tips over hoe studenten bijvoorbeeld een reflectieverslag moeten schrijven,’ vult Geenen aan.

Met haar boek hoopt ze ook de weerstand tegen reflecteren te verminderen: ‘Ik begrijp ook wel dat studenten een hekel hebben aan reflecteren als ze daar vijf keer per week een verslag over moeten maken. Misschien dat het helpt als studenten begrijpen hoe belangrijk het is. Maar mijn boek is pas echt geslaagd,’ lacht Geenen, ‘als alle sociale opleidingen in Nederland het gebruiken.’

Het boek Reflecteren, Leren van je ervaringen als sociale professional is te bestellen via de website van uitgeverij Coutinho. [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?