Terug naar overzicht

Kleinschaliger in groene gemeente

Waarom heb je voor het CDA gekozen?

‘Ik ben geïnteresseerd in politiek en wil graag mijn leefomgeving beter maken. Bernheze is een landelijke gemeente met een groot oppervlak. Het CDA is altijd goed voor agrarische dorpen en het is de grootste partij van Bernheze. Speerpunt is bijvoorbeeld zorgen voor een goede accommodatie van dorpshuizen. Theaters en gemeenschapshuizen zijn belangrijke plekken in onze dorpen.’

Wat doet jouw partij voor jongeren?

‘Bernheze is een plattelandsgemeente, tussen Oss en Den Bosch. Belangrijk is om het wonen voor jongeren betaalbaar te houden. Een standpunt over starterswoningen zie je bij meer politieke partijen, maar het CDA heeft de afgelopen vier jaar veel nieuwbouwprojecten gerealiseerd. Dat is toch maar mooi gelukt ondanks de economische slechte tijd.’

Waarom sta je op een onverkiesbare plek?

‘In de gemeenteraad plaatsnemen, is zeker een vorm van carrière maken. Maar om het goed te doen, ben je zeker zestien uur per week kwijt. Naast mijn gewone werk is dat bijna niet te doen. Ik ben geen vergadertijger. Dat is een manco, want het moet wel leuk blijven.’

Wat is momenteel het ‘hottest item’ in Bernheze?

‘Het samengaan met de gemeente Maasdonk. Dat is een andere plattelandsgemeente aan de overkant van de A59. Daar is recent onderzoek naar gedaan, maar er is nog niet zoveel discussie over omdat het allemaal nog erg pril is. Zelf weet ik niet of het een goede zaak is. Ik zie de meerwaarde er niet van om een nóg grotere gemeente te creëren.’

Waar kan op bezuinigd worden?

‘Efficiënter werken van de gemeente zelf. Alle formulieren, brieven en onderhandelingen gaan te ver. Die dingen kosten de gemeente alleen maar veel geld. Dat kan een stuk efficiënter en daar valt heel wat winst te halen. Misschien kunnen we ook best van vier naar drie wethouders toe in Bernheze.’ [EvG]

Dit is deel 11 in een serie interviews. Ga naar dossier verkiezingen voor een volledig overzicht.

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?