Terug naar overzicht

Nieuwe speerpunten Avans met Fhealinc

Avans Hogeschool vormt samen met de gemeente Den Bosch, het Jeroen Bosch Ziekenhuis, de Hogere Agrarische School en ZLTO het kennisinstituut Fhealinc. Daarin wordt kennis op het gebied van voeding en gezondheid gebundeld. Adjunct-directeur Corné Verhees van de Academie voor Techniek van Gezondheid en Milieu zit namens Avans in de stuurgroep.  

Medicinale kruiden

Samen met de Radboud Universiteit wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van medicinale kruiden. Er lopen projecten om voeding te ontwikkelen voor mensen met kanker en om overgewicht aan te pakken. Verhees bekijkt namens Avans wat de hogeschool hierin kan betekenen. ‘De inbreng van Avans blijft niet beperkt tot de laboratoriumopleidingen. Ook studenten Technische Bedrijfskunde hebben al onderzoek gedaan en ik ben in overleg met andere opleidingen over de rol die zij bijvoorbeeld in het project over overgewicht kunnen spelen.’ 

Voor voeding, afweer en allergie doet Avans onderzoek naar allergenen in kersen. Op de lange termijn moeten de onderzoeken leiden tot een ‘zorgstraat’ in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, waar mensen met een voedselallergie terecht kunnen. Verhees: ‘Dan worden ze niet meer van het kastje naar de muur gestuurd.’

Q-koorts aanpakken

Een nieuw project is het Zoönose Innovatie Cluster (ZIC). Zoönose is het overgaan van ziekten van dieren op mensen. Het bekendste voorbeeld is de Q-koorts. Avans gaat daarmee aan de slag. ‘De overdracht van bacteriën van dier op mens is een actueel thema. Wij weten veel van die beestjes en microbiologie. Studenten en docenten van ons voeren de onderzoeken uit in Breda.’ Doel is het ontwikkelen van nieuwe producten met alle instellingen. Artsen, scholen, veehouders en bedrijven werken hiervoor samen. 

 

Alle kennis op gezondheidsgebied wordt op deze manier gebundeld. Achter Avans, waar nu ook het nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis wordt gebouwd, krijgt Fhealinc een plaatsje. Daar moet een soort campus ontstaan met een netwerk van bedrijven en instellingen. ‘Dat is een mooi gemêleerd gezelschap, van varkensboer tot de hoogleraar’, zegt Verhees. 

 

Olievlek

Fhealinc hield deze week een Fhealinc Café om de leden en geïnteresseerden op de hoogte te houden. Die groep verdubbelt volgens de Avansdirecteur elke bijeenkomst. ‘De vorige keer waren er zo’n zestig man, nu waren het er al meer dan honderd. Het breidt zich uit als een olievlek.’ Verhees probeert ook andere academies voor Fhealinc warm te maken. ‘Geïnteresseerden kunnen het beste bij het volgende Fhealinc Café aanwezig zijn in juni.’ Meer informatie daarover staat op www.fhealinc.eu. [EvG]

 

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Avans bij broedplaats voor bedrijven – 21-09-2009

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?