Terug naar overzicht

Op kamers bij opa of oma

Actuele problemen

Bij het project van Stichting SOlink wonen studenten tijdens hun opleiding in huis bij alleenstaande ouderen. SOlink probeert met dit initiatief twee landelijke problemen aan te pakken; het woningtekort onder studenten en de eenzaamheid bij ouderen. De huur zal iets volgens de stichting lager liggen dan een gemiddelde studentenwoning; rond de driehonderd euro. Dit bedrag is afhankelijk van de ligging en de grootte van de kamer.

Het project zit volgens medewerker Jeffrey Steinfort momenteel in de opstartende fase. ‘Overal in Nederland worden intakegespekken gevoerd met studenten en ouderen,’ aldus Steinfort namens SOlink. ‘Tijdens deze gesprekken komen alle wensen van de student of de oudere aan bod. Gaat de student in het weekend terug naar zijn ouders, moet hij voor de afwas gaan zorgen, welk muziekinstrument bespeelt hij? Het speelt allemaal mee in de zoektocht naar een goede match tussen student en oudere.’ De stichting streeft ernaar om aan het eind van dit jaar 75 studenten bij ouderen onder te brengen.

Doelgroep

Een jongere voor wie zijn studententijd één groot feest moet zijn, zal niet staan te springen om een huisgenoot op leeftijd. Hij behoort dan ook niet tot de doelgroep. ‘We mikken op de serieuze student die hun opleiding zo snel mogelijk wil afronden. Daarnaast is het belangrijk dat hij niet te beroerd is om soms de afwas te doen of om het vuilnis aan straat te zetten.’

Ook de ouderen hebben een duidelijk profiel. ‘Wij zoeken alleenstaande vijfenvijftigplussers die zich eenzaam voelen,’ verklaart Steinfort. ‘Als een man tijdens zijn intakegesprek nadrukkelijk aangeeft dat hij op zoek is naar een zeventienjarige meid, dan gaan bij ons natuurlijk de alarmbellen af.’ 

Bijzondere relatie

Op de website van SOlink oppert de stichting dat ouderen de inwonende studenten mee kunnen helpen met huiswerk. Steinfort heeft hier zijn bedenkingen bij. ‘Dat zie ik niet zo snel gebeuren. Ouderen kunnen wel helpen om de student wegwijs te maken in de nieuwe stad. Zij weten bijvoorbeeld hoe je het snelst bij de bibliotheek of het gemeentehuis kunt komen.’

‘Het leven in een nieuwe stad kan een behoorlijke verandering zijn voor een jonge student. Dat is het prettig dat je bij iemand je ei kwijt kunt.’ Als je samen onder één dak woont, groeit er volgens Steinfort een bijzondere relatie. ‘Zo’n band kan vriendschappelijk zijn, maar wie weet ontstaat er wel een soort vader-zoon-relatie.’ [AvR]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?