Terug naar overzicht

Opkomst bij Avans valt tegen

Het stembureau van Avans in Breda werd om 14.00 uur alweer gesloten. In totaal brachten zo’n 115 mensen er hun stem uit. Vooral medewerkers, aldus de mensen van het stembureau. Ze hadden er meer van verwacht en vonden dat het lokaal beter aangegeven had moeten worden. ‘Het is moeilijk te vinden’, zegt een van hen.

Een rustige dag ook bij het stembureau in het Bossche Avansgebouw. Tot half vijf zijn er zo’n driehonderd mensen wezen stemmen. ‘Dat valt wat tegen’, zegt Marion van Hout van het stembureau. ‘Maar verderop in deze straat kan er ook gestemd worden, bij het Koning Willem I College.’

Wel eens één student

In de ochtenduren meldden zich zo’n 75 mensen. Rond lunchtijd was er geen extra drukte. Het zwaartepunt van hun werk ligt in de avonduren, weet Van Hout. Kwamen er ook studenten op af? ‘Er zit er wel eens één tussen’, zegt haar collega. ‘Het zijn vooral mensen uit het Paleiskwartier. Veel studenten wonen in een andere gemeente, dan kun je hier niet stemmen. Met de landelijke verkiezingen zal dat meer gebeuren’, luidt de verklaring. 

 

Om 21.00 uur sluit het stembureau. Maar het Avansgebouw blijft tot diep in de nacht open voor het tellen van de stemmen. ‘Er komen twee studenten van een uitzendbureau helpen met tellen. Bij de laatste verkiezingen was Den Bosch de allerlaatste gemeente van Nederland die daarmee klaar was. Dat moet nu wat sneller.’ [AR,EvG]

Zie ook het eerder verschenen bericht:

Veel studenten gaan niet stemmen – 03-03-2010

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?