Terug naar overzicht

Preventie klinkt niet sexy

Wat doet de PvdA om het studentenleven in Den Bosch te verbeteren?

‘De gemeente moet zorgen dat er faciliteiten zijn voor jongeren. Vervolgens moeten wij ze mee laten denken. Op Avans hoorde ik vorige week kritiek, dat de school niet echt stimuleert om op kamers te gaan. Maar dat kan juist goed zijn voor je ontwikkeling. Daar kunnen wij verder weinig aan doen. Maar aan verlengde sluitingstijden in het centrum voor een betere veiligheid bijvoorbeeld weer wel.’

Waarom moeten mensen op jou stemmen?

‘Er wordt veel gepraat in de politiek, maar mensen klagen vaak dat de politiek niet luistert. Dat is wel nodig om een goede afweging te kunnen maken van wat je wilt. Die kritiek hoorde ik ook van buurtbewoners van de Hekellaan, waar een grote parkeergarage komt. Maar dat er niet geluisterd wordt, was daar niet het geval. Het besluit ligt alleen niet in hun straatje. Ik zeg het eerlijk als iets niet kan. Als je daar eerlijk over bent en uitlegt waarom, dan accepteren mensen dat.’

Wat moet er echt anders in Den Bosch?

‘Eigenlijk gaat er heel veel goed in Den Bosch. Waar ik me vooral zorgen over maak, is de toonzetting. Over jongeren is die heel negatief. Het gaat vaak om problemen. Je zou haast vergeten dat ze niet opeens op hun achttiende besluiten de criminaliteit in te gaan. Er gaat een hele geschiedenis aan vooraf, van bijvoorbeeld ouders die problemen hebben met de opvoeding. Preventie klinkt niet erg sexy, maar de PvdA staat er wel voor.'

Waarom heb je gekozen voor de PvdA?

‘Ik vind het belangrijk dat het niet uitmaakt waar je geboren wordt, in welke wijk dan ook. Of je ouders nu rijk of arm zijn. Iedereen moet gelijke kansen hebben om het te maken. Je moet die kansen vervolgens wel pakken en daarin heeft iedereen een eigen verantwoordelijkheid. Die mix van gelijke kansen en eigen verantwoordelijkheid is voor mij een waardevolle combinatie.’

Waar kan op bezuinigd worden wat jou betreft?

‘Er lopen in Den Bosch veel kostbare projecten. Een aantal partijen wil daar meteen een streep door zetten. Wij vinden niet dat je daarmee moet stoppen. Den Bosch is een rijke stad met veel reserves. Die kun je best aanboren. Wel zijn er projecten, zoals de herinrichting van de Parade, waar je best even mee kunt wachten. Subsidies voor jongeren en wijken vinden we belangrijk. Om die door te laten gaan vinden we het niet erg om de belasting iets te verhogen. Natuurlijk kan er ook gesneden worden in het aantal ambtenaren, maar ik denk niet dat veel van hen uit hun neus zitten te eten. Dat is een achterhaald beeld.’ [EvG]

Dit is deel 7 in een serie interviews. Ga naar dossier verkiezingen voor een volledig overzicht.  

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?