Terug naar overzicht

Rechtenstudent speelt piano op Avans

Mijderwijk studeert naast Rechten ook aan het conservatorium. ‘Ik vind rechten erg interessant en hou zo ook nog veel tijd over om piano te spelen’, verklaart hij. ‘Het valt wel mee met de drukte, ik heb tot nu toe op beide opleidingen alles gehaald.’

Voor een jury

Nooit eerder overwoog hij mee te doen met het concours. Maar de maximum leeftijd voor deelname is negentien en dat is hij nu. ‘Daarom dacht ik: áls ik nog een keer mee wil doen, dan moet dat nu. Het is ook leuk om eens voor een  jury te spelen en buiten het conservatorium zelf.’

Mijderwijk oefent vijf uur per dag op de piano. Het stuk dat hij gaat spelen, Orpheus van Liszt, zit er al goed in. ‘Pas op mijn veertiende ben ik begonnen met piano spelen. De meesten zijn zes of zeven als ze ermee beginnen, die hebben een bredere basis. Bij mij moet het allemaal wat sneller gaan.’

Rock of rap

Waar zijn medestudenten vooral naar rock of rap luisteren, luistert de rechtenstudent alleen naar klassieke muziek. 3FM is dan ook niets voor hem. ‘Mijn voorkeur voor klassiek is zo gegroeid. Je moet er wel echt naar willen luisteren, dan ga je het ook meer waarderen.’

Als je Mijderwijk wilt horen, moet je zaterdagavond om 22.00 uur op Avans zijn. Toegang is gratis. Ruim tachtig jonge musici uit het zuiden van het land spelen tijdens de wedstrijd, waarmee ze een solo tijdens een tournee van het JeugdOrkest Nederland kunnen winnen.

Op zondag is de finale van het concours op Avans. Die begint om 19.00 uur en kaarten hiervoor kosten 13 euro en 9 euro voor studenten. ‘Geen idee of ik de finale haal. Ik heb mezelf geen doel gesteld. Ik wil gewoon spelen zoals ik dat graag doe.’ [EvG]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?