Terug naar overzicht

Spieken doe je zo

Digitale gebruiksaanwijzing

Wikihow is een project van Wikipedia om gezamenlijk zoveel mogelijk uitgebreide en kwalitatieve gebruiksaanwijzingen te bieden aan internetgebruikers. De Nederlandstalige Wikihow telt momenteel 249 handleidingen, variërend van het schilderen van je interieur tot tongzoenen en van de springservice bij volleybal tot een handdoeken olifant vouwen.

De Engelstalige website heeft een aparte pagina vol spiekmethodes. Naast tips plaatst de site ook kanttekeningen. Spieken is en blijft immers verboden en risicovol. Misschien kan je geweten opspelen na spieksucces. En misschien kost de zoektocht naar een geslaagde spiekmanier wel meer tijd dan het leren van de tentamenstof.

Tiplijst

De moeder aller spiekmethodes mag de lijst aftrappen: stiekem kijken naar de antwoorden van je buurman. Zeer laagdrempelig, maar docenten doen hun uiterste best om dit onmogelijk te maken. Daardoor werken bijna alle leraren inmiddels met verschillende examenversies, waardoor deze klassieke spiekmethode zijn beste tijd heeft gehad.

Bij de waterflesmethode dien je voorzichtig het etiket van flesje bronwater te verwijderen. Aan de achterkant van het papiertje schrijf je de antwoorden en met een beetje lijm maak je het label weer vast. Als je bij het examen in nood zit, grijp je naar de fles en lees je onopvallend het spiekbriefje.

Hoofdpijn 

Acteertalent kan goed van pas komen tijdens een lastig tentamen. Althans, als je geloofwaardig een ernstige hoofdpijn kan faken. Vooraf schrijf je de antwoorden op je handpalm. Tijdens de toets wrijf je vanwege de ondragelijke spanning vermoeid over je voorhoofd. Stiekem bekijk je tijdens deze scene de krabbels op je hand.

Een hoodie, een trui met capuchon, is uitermate geschikt als spiekaccessoire. Draag bijvoorbeeld de trui achterstevoren en plak het spiekbriefje in je capuchon. Het ziet er natuurlijk wel verdacht uit, dus is subtiliteit noodzakelijk om het afkijken tot een succes te maken. Of je plakt het briefje in de binnenkant van je trui en bekijkt het als je de trui uittrekt vanwege de ondraaglijke hitte. Bedenk wel dat een docent achterdochtig wordt als je hoofd langer dan tien seconden in je trui zit. [AvR]

Voor deze en andere soms kansloze spiektips, klik hier.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?