Terug naar overzicht

ASIS-student spreekt op VN-conferentie

Zenuwen

De derdejaars International Business and Management Studies stikte vooraf van de zenuwen, maar beleefde uiteindelijk de week van haar leven in New York. ‘We verbleven in het luxe Sheraton hotel, gelegen aan Broadway’, schrijft Olga jubelend per mail. ‘Er lopen hier allemaal interessante en belangrijke mensen rond en ík mag ze ontmoeten, met ze praten en samenwerken. Geweldig!’

De Oekraïense doet het uitwisselingstraject ‘Double Degree’ van ASIS, aan de Western Carolina University (WCU) in North Carolina, Amerika. Vanaf januari is ze lid van de ‘Model UN Club’ van de WCU. ‘Deze club studenten bespreekt wekelijks nieuws en politiek’, vertelt Olga. ‘We spelen de VN eigenlijk na’.

Slowakije

Toen de jaarlijkse Algemene Vergadering van de VN in New York naderde, werd de ASIS-student verkozen om samen met vijf medestudenten vanuit hun debatclub de WCU te vertegenwoordigen. ‘De bedoeling was dat wij het standpunt van Slowakije innamen. Iedere studentenclub “speelt” zo een land. Er lopen daar studenten rond van alle grote belangrijke Amerikaanse universiteiten die zichzelf op deze manier willen verkopen.’

Dagelijks werkte Olga de klok rond. Ze nam deel aan kleine workshops en deelconferenties en debatteerde erop los. ‘Het ging vooral over de wereldwijde financiële crisis en de Derde Wereld. We moesten een model ontwikkelen hoe de arme landen de crisis het beste kunnen overleven.’ Olga nam het heft in eigen handen en schreef een protocol, waarin ze pleit voor flinke hervorming van het donorsysteem tussen rijke landen en de Derde Wereld.

Grenzeloos

De kers op de slagroom was haar speech op het podium van de grote VN-zaal. De speech werd zelfs uitgezonden op de Amerikaanse televisie. ‘Ik moest voor alle 192 vertegenwoordigers uit de VN-landen speechen. Ik heb mijn bedachte protocol gepresenteerd: 131 landen stemden voor, 61 tegen. Het plan wordt meegenomen in toekomstige officiële vergaderingen van de VN.’

Dat Olga de week afsloot met een flinke griep neemt ze op de koop toe. Haar ambities zijn, letterlijk, grenzeloos: in het voorjaar van 2011 wil de ASIS-student graag haar afstudeerstage lopen bij de VN. ‘Ik heb deze week al de nodige contacten gelegd om dat rond te krijgen. Misschien zit er in de toekomst zelfs een vaste baan in.’ The sky is the limit! [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?