Terug naar overzicht

Benieuwd naar ‘zwevende’ brug

Na elf edities kan de Civil Tour met recht een begrip worden genoemd bij de Academie voor Bouw en Infra in Den Bosch. Na bestemmingen als Dubai, Toronto, New York en Reykjavik, is dit jaar door de studenten gekozen om naar Hongkong te gaan. Tussen 10 en 17 april ontdekken de studenten deze voormalige Engelse kolonie.

Tyfoons

De studenten kregen als bestemming drie keuzes voorgelegd. Naast Hongkong stonden de Amerikaanse steden San Francisco en New York op de shortlist. ‘Maar Hongkong is een plek waar je niet zo snel komt,’ legt voorzitter Casper van Mourik uit. ‘De drempel om naar New York te gaan is veel lager. Bovendien moet er in Hongkong rekening gehouden worden met aardbevingen en tyfoons en dat levert veel bijzondere bouwprojecten op.’

Zo krijgen de civieltechnici in spé een rondleiding bij een tunnel waar gegraven wordt met een boormachine van zeven meter doorsnee en wacht er een bezoek aan de befaamde Stonecutters Bridge. Van Mourik: ‘De brug is over de haven gebouwd. Om ervoor te zorgen dat de scheepsvaart er geen last van had, hebben ze de brug ‘zwevend’ gebouwd. Heel bijzonder.’

Campus

De Civil Tour maakt daarnaast een tussenstop bij de afdeling Civiele Techniek van de plaatselijke universiteit. ‘In Hongkong krijgen de studenten veel colleges in plaats van projecten. We schuiven daarom aan bij een les over het aardbevingbestendig maken van een brug.  We worden verder rondgeleid over de campus om te zien hoe de studenten daar leven en werken. Zoiets kennen we in Nederland niet,’ vertelt Van Mourik. [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?