Terug naar overzicht

Beschikbaar: pluche in raad AB&I

Zes studentenplaatsen telt de academieraad van AB&I. Maar in de afgelopen maanden studeerden er twee leden af en vertrokken er twee naar het buitenland voor een stage. Reden voor de academieraad om door middel van posters, Blackboard, studieloopbaangesprekken en persoonlijk netwerken vier nieuwe studenten naar de raad te lokken.

Boven de pet

Tot dusver heeft één student een plek voor zich opgeëist en schuiven twee medestudenten aan om te ervaren hoe het eraan toegaat tijdens een vergadering. ‘Studenten denken namelijk dat het vooral veel papierwerk is’, vertelt Gertruud Smit, voorzitter van de AB&I-academieraad. ‘Ze denken dat er zaken voorbij komen die hen boven de pet gaan.’

De geringe belangstelling is volgens Smit daarnaast te wijten aan de leeftijd van de studenten: ‘Veel van hen zijn in een fase van hun leven dat ze vooral op zichzelf gericht zijn, op hun persoonlijke groei. Ze houden zich nog niet zo veel bezig met wat andere studenten aangaat.’

Rechtop zitten

Een jaartje academieraad kent echter ook zijn voordelen. Zo kunnen studenten voor elk jaar lidmaatschap drie studiepunten binnenslepen of krijgen ze een financiële vergoeding. Smit benadrukt dat studenten in vergaderingen echt verschil kunnen maken: ‘Er wordt naar studenten geluisterd. Je ziet de directeur altijd meteen rechtop zitten als een student het woord heeft. Daarnaast staat bestuurlijke ervaring natuurlijk fantastisch op je cv.’

Tussen de lobby naar raadsleden door heeft Smit nog een alternatief achter de hand. In zowel Den Bosch als Tilburg bestaat er een studentenraad. Die kan volgens Smit nauwer bij de academieraad worden betrokken: ‘We willen voortaan de voorzitter en de secretaris van beide studentenraden laten aanschuiven bij de academieraad. Maar we zijn nu nog aan het uitzoeken hoe we dit formeel kloppend krijgen. Maar dat zou het probleem in één klap oplossen.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?