Terug naar overzicht

BN’ers en bloederige actie in Avanslab

Filmset

Een man komt hijgend het laboratorium binnenrennen. Zijn witte overhemd zit vol met bloed van een schotwond. Met een van pijn vertrokken gezicht grist hij drie potjes met pillen uit een la. Hij kijkt nog even angstig achterom en verstopt zich dan snel onder een bureau… ‘Cut!’

Wie deze donderdagmiddag per toeval ruimte 61.052 van de Academie voor de Technologie van Gezondheid en Milieu binnenloopt, zal even behoorlijk schrikken. Het lab aan de Lovensdijkstraat dient een dagje als filmset. Thomas van der Giessen uit Lage Zwaluwe, student aan de filmacademie in Brussel, draait hier vandaag voor zijn afstudeerfilm Hasard.

Drama

Thomas: ‘Ik zocht een laboratorium als decor. Na wat zoeken op internet bleek Avans Hogeschool de geschikte ruimte te hebben en mee te willen werken.’ De film gaat over een man wiens vriendin ernstig ziek is. De medicijnen die haar kunnen genezen zijn nog niet te koop, want ze moeten nog getest worden. Uit pure wanhoop besluit de man ze te stelen.

Regisseur Thomas: ‘Hoe dit drama afloopt, moeten mensen maar gaan zien als de film klaar is. Het eindresultaat is een korte film van 12 minuten. Ik heb de eer dat een paar bekende acteurs wilden meewerken, zoals de Vlamingen Karel Deruwe en Rudolf Segers.’

Tafeltennis

Buiten in de hal vermaken enkele studenten zich met niemand minder dan Antonie Kamerling. Derdejaars Forensisch Laboratorium Onderzoek Fleur Jongekrijg en Loes Bartels spelen een potje tafeltennis met de acteur, terwijl ze hem proberen over te halen voor een avondje stappen. Fleur vertelt: ‘We waren in het lab aan het werk en opeens riep iemand: Hey, Antonie Kamerling is hier!’

Hoe raakt een beroemd acteur eigenlijk betrokken bij een afstudeerproject van een filmstudent? Kamerling: ‘Thomas had mij gewoon per mail gevraagd of ik mee wilde spelen. Ik kende hem niet, ik heb hem vandaag voor het eerst gezien, maar de rol en het script spraken me aan. De film is een mooi poëtisch en romantisch verhaal, met thrillerachtige elementen erin.’

Filmfestivals

Kamerling speelt vier draaidagen mee, helemaal voor niks. ‘Af en toe zo’n project van een filmstudent vind ik wel leuk om te doen, ik hou ervan om met jonge mensen te werken. Maar niet te vaak, er moet natuurlijk ook brood op de plank komen. Wat wel leuk is dat ik voor het eerst in járen weer samen speel met Isa.’ Kamerling’s vrouw Isa Hoes is namelijk zijn tegenspeelster.

De afstudeerfilm van Thomas wordt binnenkort op de filmacademie in Brussel beoordeeld door een echte vakjury. Thomas hoopt daarna mee te kunnen doen aan filmfestivals. ‘Avans Hogeschool komt op de aftiteling te staan, dus wie weet gaat jullie naam straks de hele filmwereld door!’ [LJ]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?