Terug naar overzicht

‘Dit hoop ik niet mee te maken’

De studenten die deze dinsdag ‘Omgaan met agressie’ volgen, zitten in het eerste jaar van Verpleegkunde en zijn net op stage geweest. De casus die behandeld wordt, is waar gebeurd: Een stagiaire wordt lastig gevallen door een patiënt met een borderline persoonlijkheidsstoornis die verliefd op haar is. De stagiaire wordt zelfs onzedelijk betast.

Een moeilijke situatie, waarbij je je niet prettig voelt, zo oordelen de studenten. ‘Ik wil graag mensen helpen, maar dit is een kant van het werk waar ik nog niet echt over heb nagedacht. Ik schrik hier wel een beetje van’, zegt studente Nicole de Booij.

Praktijk

Sommige studenten vragen zich af of dit vaak voorkomt. ‘Ja, regelmatig’, vertelt docent Jaap van Omme. ‘Je hebt een afhankelijkheidsrelatie met de patiënt. Die wil je goed verzorgen en aandacht en liefde geven. Maar het kan zijn dat ze niet gewend zijn om daar goed mee om te gaan.’

‘Ik hoop dat ik zo’n situatie nooit in de praktijk meemaak’, zegt De Booij na afloop. ‘Maar het is wel handig dat je weet wat je eraan kunt doen, ook al zijn het nu vooral grappige en weinig realistische lessen.’

Ook studente Moniek Korsmit vindt de lessen nuttig: ‘Ik ben tijdens mijn eerste stage vastgepakt door een agressieve patiënt. Toen had ik alleen nog niet geleerd om mezelf los te rukken en lukte me dat dus niet.’

Campagne

Op de Academie voor Gezondheidszorg in Breda wordt seksuele intimidatie voornamelijk bespreekbaar gemaakt in de lessenreeks ‘Omgaan met agressie’. Studenten leren daarnaast om zichzelf fysiek te verdedigen bij een aanval van een patiënt. Het onderwerp seksuele intimidatie komt ook naar voren in de stagebegeleiding in het derde en vierde jaar.

Het onderwerp seksuele intimidatie staat sinds kort hoog op de agenda. Een paar weken geleden deed een 24-jarige student hbo-v aangifte tegen een patiënt, die haar vroeg hem seksueel te bevredigen. Daarop startte verpleegkundigenvakbond Nu’91 de campagne ‘Hier trek ik mijn grens’, om verpleegkundigen beter te wapenen tegen dit soort verzoeken.

Opvang

De studenten moeten oefenen wat ze zouden doen als een collega seksueel geïntimideerd is. Dat blijkt lastiger dan het lijkt; in plaats van niet bang zijn om de verkeerde dingen te zeggen of zelf je eigen ervaringen te vertellen, moet er geluisterd worden. Van Omme: ‘Het is belangrijk dat degene die is lastig gevallen zijn verhaal kwijt kan, je hoeft geen oplossingen te zoeken. Dat komt later.’

Belangrijk is daarnaast dat seksuele intimidatie niet wordt afgedaan als iets dat bij het vak hoort, vertelt Van Omme. ‘Voor verpleegkundigen kan een dergelijke ervaring erg traumatisch werken, vooral als het probleem niet erkend wordt door collega’s en de leidinggevende.’ [ID]

Zie ook de eerder verschenen berichten:

 

Seksuele intimidatie verpleegkundigen 16-03-2010

 

Netwerk zoekt geïntimideerde studenten 17-03-2010

 

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?