Terug naar overzicht

Gestrande studenten op weg naar huis

Het stilleggen van het vliegverkeer boven Europa, vorige week vrijdag, heeft nogal wat overlast veroorzaakt. Ook voor tachtig Avansstudenten en begeleidende docenten die strandden in Portugal, Spanje, Italië en Turkije.

‘Omdat het nog wel een week kan duren voor het vliegverkeer weer normaal is, hebben we gekozen voor zekerheid’, vertelt Peter van Bragt van het International Office die de terugreis van de studentgroepen coördineert. ‘Je kunt afwachten of studenten alsnog per vliegtuig kunnen terug komen, maar in de meeste gevallen hebben we dat niet gedaan.’

 

Ontbijt 

Vanochtend, na het ontbijt, is een groep studenten van de Academie voor Bouw &  Infra in Portugal op de bus gestapt. ‘Deze bus haalt vanmiddag om twee uur ook nog een groep studenten van de Avans School of International Studies op in Madrid en is naar verwachting in de nacht van donderdag op vrijdag weer in Nederland’, meldt Van Bragt.

 

Een andere groep ASIS-studenten, die na een China-reis waren gestrand in Rome, komt wel per vliegtuig terug. ‘Het is een chaos op het vliegveld, maar alle studenten en docenten hebben tickets. Een aantal is gisteren al geland, de rest komt vandaag aan.’

 

Hongkong 

De Bossche studenten Civiele Techniek die op studiereis zijn geweest in Hongkong hebben een langere reis voor de boeg. ‘In eerste instantie hadden we niet verwacht last te hebben van het stopzetten van het  vliegverkeer. Wij zouden pas op maandag terugreizen vanuit Hongkong via Istanbul. Toen we dus niet verder konden dan Istanbul baalden we wel even’, vertelt Casper van Mourik, vierdejaarsstudent Civiele Techniek. ‘We hebben er het beste van gemaakt en zijn in de stad wat gebouwen gaan bekijken.’

 

Inmiddels rijdt Van Mourik met zijn medestudenten in een bus in Bulgarije. ‘De eerste mogelijkheid om terug te vliegen was op volgende week dinsdag. Wij zijn allemaal afstudeerders, dus dat is veel te laat. Terug per bus is de beste optie. Gelukkig kon reisorganisatie Hemminkways iets regelen.’ De verwachting is dat de Bossche studenten overmorgen weer terug zijn.

 

Nigeria 

De drie Avansdocenten die vastzaten in Nigeria hadden nog het meeste geluk. ‘Zij konden halsoverkop mee met een van de eerste vluchten naar Nederland’, vertelt Van Bragt. [AR]

 

Zie ook de eerder verschenen artikelen:

Uitstel seminar door aswolk – 21-04-2010

Gestrande studenten: Avans zet bussen in – 19-04-2010

Avansstudenten vast in China en Spanje – 19-04-2010

 

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?