Terug naar overzicht

Google-les van Avans op middelbare school

Via Technaplaza staan alle technische academies van Avans in contact met het middelbaar onderwijs. Heel wat aanvragen kwamen er binnen voor lessen over het zoeken naar informatie op internet. ‘Begin vorig schooljaar kwamen de eerste scholen met verzoeken voor workshops. Dat heb ik met nog twee collega’s gedaan en blijkbaar is het aangeslagen’, meldt Mooij. 

Omgaan met zoekmachines

Inmiddels hebben acht middelbare scholen gevraagd om deze workshop. Daarom was Mooij eerder deze week bij het Eckart College in Eindhoven. Dit keer ging het niet om de scholieren bij te schijnen over het onderwerp, maar de docenten. Mooij: ‘We kunnen de leerlingen wel steeds de workshop geven, maar via de docenten blijft de informatie bewaard.’ 

Het omgaan met zoekmachines stond centraal. ‘In een bibliotheek zoek je op auteur of ISBN. Google pikt er alleen het woord uit dat je zoekt. Dat je ook met synoniemen kunt zoeken, weten niet zoveel mensen’, stelt Mooij.

Kritische houding

Scholieren leert hij ook andere dingen: ‘Zij moeten een meer kritische houding aanleren ten opzichte van informatie’, vertelt de docent. ‘We lopen er bij Avans ook steeds meer tegenaan dat propedeusestudenten geen bronvermelding gebruiken of niet op de hoogte zijn van het verifiëren van informatie. Het is heel belangrijk om ze daar al in een vroeg stadium over in te lichten.’ [EvG] 

Zie ook het eerder verschenen artikel:
Technaplaza Avans van start – 27-04-2009

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?