Terug naar overzicht

Grootste leed na aswolk geleden

Bustocht van 36 uur

Het Europese vliegverkeer lag begin deze week stil door een aswolk uit IJsland. Studenten en docenten van Avans kwamen zo ook in alle windstreken vast te zitten. Een reis naar Nederland zat er even niet in. Met de nodige creativiteit kon iedereen uiteindelijk toch huiswaarts keren. 

De vlucht vanuit Hongkong naar Istanbul kon wél doorgaan. Maar de Turkse stad was de eindbestemming voor de Bossche studenten Civiele Techniek. Een bus werd ingeschakeld om zo snel mogelijk het vaderland te bereiken. Een tocht van 36 uur. De bus kwam gisteravond tegen tien uur aan in Eindhoven. De busreis was niet al te comfortabel, maar niet minder gezellig. ‘Met André Hazes in de cd-speler hebben we veel gekaart. Het was een leuke reis’, zegt vierdejaarsstudent Casper van Mourik. 

Politiecontroles

Toen de bus dan eindelijk Nederland binnen reed, ging het bijna mis. ‘We zijn door Bulgarije en Servië gereden. Dat was vaak urenlang wachten bij controles. Toen we net de grens bij Venlo over waren, werden we uitgerekend in Nederland nog door de politie van de weg gehaald.’

 

De studenten vertelden het verhaal van hun omzwervingen en mochten zonder controle door naar huis. ‘Omdat het een bus vol Nederlanders was, vonden de agenten het wel best. Het zou wel erg zuur zijn als we met ons huis in het zicht waren gestrand’, grapt Van Mourik. 

‘We zouden eigenlijk afgelopen dinsdag alweer bij onze afstudeerbedrijven aan de slag zijn’, vertelt de student. De bedrijven moesten dus geduld hebben met de stagiaires, maar toonden begrip. ‘Vandaag mogen we uitrusten, maandag gaat de computer weer aan.’ [EvG]

Zie ook het eerder verschenen artikel:

Gestrande studenten op weg naar huis – 21-04-2010

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?