Terug naar overzicht

Hbo’ers zijn gezonder en minder crimineel

Als vijf procent van de uitvallers kan worden behouden voor het hbo en het onderwijs aan hogescholen een verbetert, levert dat de maatschappij 1,2 miljard euro op. Dat komt vooral doordat afgestudeerden een betere baan vinden, meer verdienen en dus meer belasting betalen. Ook belanden ze minder snel in de WW of bijstand.

Minder misdrijven 

Bij het rendement zijn ook minder voor de hand liggende baten meegeteld. Zo plegen afgestudeerden in het hoger onderwijs minder misdrijven en leven ze gezonder. Dat bespaart de maatschappij als geheel uitgaven aan criminaliteitsbestrijding en gezondheidszorg.

Volgens het rapport levert een investering van 630 miljoen euro in 2015 na een werkzaam leven van veertig jaar een rendement van anderhalf miljard euro op. Naast het terugdringen van uitval moet ook geïnvesteerd worden in het aantal studenten dat na een bachelor ook een hbo-master afrondt.

 

Route naar welvaart

De HBO-Raad is blij met de uitkomsten. 'Ook een optimist wordt wel eens prettig verrast', zegt voorzitter Doekle Terpstra. 'Iedereen gaat er vanuit dat investeren in hoger onderwijs geld oplevert, maar niemand had uitgerekend hoeveel. Nu weten we zeker dat onderwijs geen kostenpost is, maar de slimste en snelste route naar welvaart en economische groei.' [BL/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?