Terug naar overzicht

Hogeschool moet wettelijk erkend zijn

Volgens Van Bijsterveldt noemen aanbieders van hoger onderwijs zich steeds vaker universiteit of university. Er zouden in Nederland bovendien dertig diploma mills actief zijn, die nepdiploma’s uitschrijven en niet of nauwelijks onderwijs geven. Zulke diplomafabrieken opereren meestal vanuit het buitenland en zijn moeilijk aan te pakken.

Nederland geen vrijplaats 

Het risico dreigt dat Nederland voor zulke onderwijsaanbieders een vrijplaats wordt, meent Van Bijsterveldt, want de ons omringende landen verbieden zulke praktijken. Zij wil daarom de naam universiteit of university, dan wel hogeschool of university of applied science, reserveren voor instellingen die wettelijk erkend zijn.

Universitaire graden en hbo-titels mogen alleen worden afgegeven als de keurmeesters van de NVAO de opleiding hebben goedgekeurd. Het onterecht voeren van een titel moet worden tegengegaan.

Erkende universiteiten hebben het promotierecht en mogen de doctorstitel uitreiken. Ze noemt geen namen, maar instellingen als WittenBorg University, Via Vinci University en De La Haye Global University hebben dat recht niet. 

Kleine lettertjes 

De staatssecretaris gaat niet in op de vraag wat er moet gebeuren met hogescholen die zich in het Engels university noemen. Officieel moeten ze daar of applied science aan toevoegen, maar daarmee nemen ze het niet altijd even nauw. De toevoeging staat er in kleine lettertjes of wordt helemaal weggelaten.

Overigens wil Van Bijsterveldt in de wet een uitzondering maken voor ingeburgerde namen als Volksuniversiteit of namen die overduidelijk niet misleidend bedoeld zijn. Ook mogen buitenlandse aanbieders zich universiteit blijven noemen als ze in eigen land erkend zijn. [BB/HOP] 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?