Terug naar overzicht

Kamervragen over vastgoedproject

Studentenwoningen, winkels en een parkeergarage hadden er in de fonkelnieuwe Amstelcampus aan de Amsterdamse Wibautsraat moeten verrijzen. Het project werd in 2005 gestart door Rob Scheerens, toenmalig collegelid van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam (UHvA).

Claim van 17 miljoen 

Maar nog steeds is er geen paal de grond in. En diezelfde Scheerens waarschuwde in tv-programma EenVandaag dat de kosten voor het bouwproject uit de hand dreigen te lopen. Projectontwikkelaar Van Tartwijk werd weggestuurd vanwege de vermeende betrokkenheid van het bedrijf bij de vastgoedfraude aan de Amsterdamse Zuidas. Van Tartwijk diende daarop een claim van 17 miljoen euro in. Afspraken met woningcorporaties werden geschrapt. Studenten die door de problemen met de bouw van de campus geen dak boven hun hoofd hadden, moesten tijdelijk ergens anders gehuisvest worden op kosten van de hogeschool.

Scheerens verwacht dat het hele bouwproject nog jaren vertraging oploopt. En dat voor de HvA een strop van tientallen miljoenen dreigt, die mogelijk wordt opgevangen door bezuinigingen op het onderwijs. Voor SP’er Jasper van Dijk aanleiding om kamervragen te stellen over de kwestie. Hij vindt het ‘onaanvaardbaar dat het bestuur van de hogeschool het onderwijsbudget gebruikt voor de bouw van winkels en een parkeergarage’.

Studenten niet gedupeerd 

De hogeschool zelf heeft nog alle vertrouwen in de bouw van de campus. Die verloopt ‘volgens schema’, schrijft de HvA in een reactie. Volgens de school zijn de huidige plannen verbeterd ten opzichte van de oorspronkelijke ideeën en worden studenten niet de dupe. ‘De financiering van de bouw van de Amstelcampus gaat niet ten koste van het onderwijs. De HvA geeft jaarlijks tien tot twaalf procent van het budget uit aan huisvesting. Ook met de huidige budgetten blijft de HvA binnen de afgesproken bandbreedte.’ [BL/HOP]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?