Terug naar overzicht

Kunst met sociaal randje

Ongeveer 320 eerstejaarsstudenten van Social Work hebben in de afgelopen maanden lopen boetseren en schilderen in de ateliers van de Kunstacademie. Sommige studenten lieten hun gefabriceerde creaties na de lessen liggen. Het vijfkoppige docententeam besloot er enkele bijzondere werken uit te pikken en deze in het schoolgebouw te exposeren. In de draaideuren en op de eerste verdieping van Xplora in Den Bosch is het resultaat te bewonderen.

Staren

De lessen Beeldende Expressie zijn bedoeld om studenten creatief te laten denken. ‘In plaats van luisteren tijdens een hoorcollege moeten studenten ineens gaan boetseren’, vertelt docent Miriam Kersten. ‘De studenten leren zo om te gaan met een nieuwe situatie. Sommige studenten staren een half uur naar een leeg vel, terwijl anderen meteen aan de slag gaan. Dat zegt ook iets over hun karakter.’

 

Dagbesteding 

Studenten krijgen daarnaast later in hun werk te maken met cliënten die een soortgelijke dagbesteding hebben. ‘Schilderen is in dat opzicht een andere manier van communiceren. Normaal ga je tegenover de cliënt zitten om te praten. Maar je kunt de cliënt ook een schilderij laten maken en daar vragen over te stellen om zo een bepaalde gedragsverandering teweeg te brengen. Dat oefenden we aan het einde van de les ook bij elkaar.’ [CT]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?